Antena Căutare

Panourile fotovoltaice, o solutie ideala pentru producerea energiei electrice

Intr-o lume in care se invoca tot mai acut nevoia de a produce energie din surse regenerabile, slabind ponderea combustibililor fosili in acest sector, cererea de panouri fotovoltaice devine tot mai mare. Pe de alta parte, tot mai multi oameni nu mai vor sa fie dependenti total de sisteme centralizate de incalzire si alimentare cu energie electrica, incercand, in limita posibilitatilor financiare, sa investeasca in sisteme alternative de producere a energiei.

Intr-o lume in care se invoca tot mai acut nevoia de a produce energie din surse regenerabile, slabind ponderea combustibililor fosili in acest sector, cererea de panouri fotovoltaice devine tot mai mare. Pe de alta parte, tot mai multi oameni nu mai vor sa fie dependenti total de sisteme centralizate de incalzire si alimentare cu energie electrica, incercand, in limita posibilitatilor financiare, sa investeasca in sisteme alternative de producere a energiei.

Scumpirea continua a energiei electrice, de pilda, a dus la cresterea constanta a facturilor, ceea ce i-a determinat pe multi dintre noi sa isi indrepte privirea catre sursele regenerabile. Aici trebuie sa facem diferenta intre o gospodarie simpla unde se instaleaza un panou solar pentru producerea apei calde menajere si o alta gospodarie unde exista un mic atelier de productie, in care consumul de energie electrica este destul de mare.

In cazul atelierului de productie sau de reparatii utilaje, investitia va fi mult mai mare decat in situatia celui care cheltuie banii pe un singur panou solar care sa ii produca apa calda.

Exista mici intreprinzatori care si-au infiintat diverse afaceri si care nu mai fac fata cheltuielilor lunare cu energia electrica, de pilda.

Articolul continuă după reclamă

Vorbim aici de mici ateliere de productie sau de reparatii. Avand afaceri pe care spera sa le mentina in viata timp indelungat, micii intreprinzatori prefera sa investeasca in sisteme alternative de producere a energiei electrice, tinand cont ca, pe termen indelungat, dupa amortizarea investitiei, facturile devin mult mai mici.

Atunci cand va decideti sa investiti intr-un sistem de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri, care va pot scapa la o simpla analiza superficiala a planului de investitii.

Exista si costuri suplimentare legate de accesoriile care insotesc sistemul de panouri fotovoltaice. De pilda, veti fi nevoit sa investiti si intr-un invertor care reprezinta un sistem de baterii, menit a stoca o parte din energia produsa in timpul zilei, pentru a fi consumata in timpul noptii. Tot la costuri trebuie inclusa si mentenanta kitului de productie, periodic panourile avand nevoie de spalare din cauza ca praful ce se depune pe ele le face sa isi piarda din eficienta, scurtand durata de viata a instalatiilor.

Daca va ganditi la amortizarea investitiei intr-un timp cat mai scurt, trebuie sa aveti in vedere ca recuperarea cheltuielilor initiale se face mult mai rapid daca aveti un consum actual mare de energie. In cazul unui consum mic de energie, amortizarea investitiei poate fi un proces de durata care se poate intinde pe o perioada de pana la 12-15 ani.

Pentru a economisi timp si bani, pentru a nu alerga dupa diversele componente ale unui kit de panouri fotovoltaice, tineti cont ca exista firme care ofera solutii integrate. Astfel, nu veti fi nevoiti sa cumparati panourile de undeva, invertorul din alta parte si controllerul cine stie de pe unde. Cautati aceste firme si, cu siguranta, veti avea parte de solutii mult mai eficiente.

Preturile pot varia cu pana la 20%, in functie de marca si de firma aleasa. Conform calculelor din piata, un kit complet de 2kW, cu invertor, controller, baterii si cabluri consta in jur de 5000 de euro, la care se adauga si costul manoperei care poate fi de cateva sute de euro.

Cursurile de calificare, o sansa de integrare in piata muncii... Cum pot face față legumicultorii români invaziei de produse din import în sezonul rece...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x