In ultimii 10 ani, bugetul statului nu a reusit sa-si creasca veniturile la mai mult de 28%-32% din PIB. La prima vedere, orice observator strain ar crede ca acest lucru este determinat de o fiscalitate scazuta. In realitate insa, si putinul care alimenteaza „pusculita statului" este strans din supraimpozitarea firmelor. Iar pentru a demonstra acest lucru, este suficient calculul care arata ca peste 80% din salariul net al unui angajat este incasat de stat sub forma impozitelor si a contributiilor sociale.
Pentru un salariu brut de 1.000 de lei statul incaseaza din contributiile suportate atat de angajat, cat si de angajator nu mai putin de 573,6 lei. Astfel, salariatul are de achitat pentru inceput cota de 16,5% reprezentand CAS, care inseamna, pentru venitul salarial luat drept exemplu, 135 de lei. Dupa scaderea acestui impozit din salariul brut, angajatului ii raman 835 de lei, la care se aplica 16%, cota unica. In aceste conditii, salariul net ajunge la 701,4 lei.
Pe de alta parte, pentru salariul brut de 1.000 de lei, angajatorul, la randul sau, are obligatia sa plateasca statului o contributie sociala de 27,5%. Ca atare, daca adunam toate taxele platite pentru acest salariu brut rezulta un total de 573,6 lei, care are o pondere de 81,8% in valoarea salariului net incasat de un om al muncii (de rand).
Tot articolul, in Financiarul