Antena Căutare

Pericolul impozitarii progresive: cresterea fiscalitatii

Social-democratii readuc in dezbatere revenirea la im­po­zitarea progresiva. Divergente pe acest subiect sunt chiar si in interiorul partidului. Constantin Nita admite ca veni­tu­rile de peste 4.000 de lei ar putea sa fie impozitate cu 40%, in timp ce Adrian Nastase spune ca nivelul maxim nu ar tre­bui sa depaseasca 25%, indiferent de venituri, intrucat un procent mai mare ar duce la incurajarea evaziunii.

In prezent exista mai multe scenarii pe care specialistii cu care colaboram fac simulari. Majoritatea includ cote mai mici de 16% (respectiv 15%) pentru salariile mici si mijlocii, iar cresterea pentru venituri foarte mari nu depaseste 25%", sustin social-democratii, intr-un comunicat dat publicitatii. In paralel cu acest sistem vor fi acordate deduceri ample pen­­tru persoanele fizice si reducerea CAS cu 3%.

Con­sul­tantul fiscal Gabriel Biris a explicat pentru „Finan­ciarul" ca nicio tara care a adoptat cota unica nu s-a intors la cota pro­gresiva, intrucat impozitarea progresiva nu prea incu­ra­jeaza munca.

Doar veniturile din munca au fost supuse cotei progresive, in timp ce pentru castigurile de capital, pentru marile averi s-au gasit intotdeauna exceptii de la lege. Supraimpozitarea muncii impiedica aparitia clasei de mijloc", arata Biris.Prin sustinerea cotei progresive, „PSD isi com­pro­mite revenirea in prim-planul vietii politice, in avantajul PDL", arata Gabriel Biris.
In plus, acesta atrage atentia ca, in perioada de descrestere economica, cresterea im­pozitelor nu ar trebui sa fie luata in calcul.

Deocamdata, singurele certitudini din programul economic al PSD sunt cota progresiva si neimpozitarea veniturilor sub 1.000 de lei. Social-democratii sustin ca ,,grila de impozitare diferentiata este calculata, in pre­zent, pentru a stimula angajarea si mentinerea locurilor de munca si nu pentru a creste impozitarea".

Potrivit lui Constantin Nita, nivelul de impozitare ar putea fi de 15% pentru cei cu venituri intre 1.000 si 2.000 de lei, de 25% pentru veniturile intre 2.000 si 4.000 de lei urmand ca veniturile celor cu peste 4.000 de lei sa fie impozitate cu 40%.

O alta varianta ar fi ca nivelul impozitarii sa creasca cu 10% pentru fiecare dintre aceste niveluri de venit. Prin solutiile de relansare economica propuse in luna mai, PSD arata ca „impozitarea diferentiata a veni­turilor, cu trei cote, de 15%, 25% si 35%, ar putea duce la un castig suplimentar la buget de cel putin 0,34% din PIB (respectiv, 1,5 miliarde lei), peste nivelul de colectare prin cota unica, de 18,5 miliarde lei, inregistrat in 2009.

PSD va prezenta pana pe 16 octombrie programul de guvernare in care va fi inclusa si varianta de impozitare diferentiata.

Tot articolul, in Financiarul

Piata vinului: 350 mil. euro, scadere de 100 mil. euro in doi ani... Ultima luna de plata a impozitului minim pentru firmele din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x