Antena Căutare

Pericolul inflationist tine BNR in corzi. Scumpiri asteptate: alimente, energie, combustibili

Banca Nationala a mentinut ieri dobanda de politica monetara la 6,25%, in conformitate cu esti­marile analistilor si, ca atare, nu sunt asteptate efecte asupra cursu­lui de schimb si ratelor dobanzilor. Econo­mistii spun ca decizia reflecta din partea bancii centrale o atitu­dine prudenta in conditiile persistentei riscurilor infla­tio­niste.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta conse­cu­tiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Conducerea bancii centrale a rei­terat ca aceasta urmareste gestio­narea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Tot­odata, BNR a reafirmat ca va moni­toriza „cu vigilenta" evolutiile interne si ale mediului economic inter­national, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si menti­nerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Scumpiri asteptate: alimente, energie, combustibili

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca decizia adoptata ieri, asteptata de altfel de piata, reflecta faptul ca banca centrala anticipeaza persistenta unor riscuri mari pentru inflatie in acest an.

„Exista o incertitudine in ceea ce priveste evolutia inflatiei, iar Banca Nationala ramane prudenta. Riscurile provin din zona preturilor administrate, a celor la energie, alimente, gaze, precum si ca urmare a cresterii accizelor", arata Ionut Dumitru.

In opinia econo­mis­tului-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, BNR a optat sa mentina dobanda-cheie deoa­rece inflatia s-a plasat la aproximativ 8% la finalul lui 2010, ceea ce nu ar fi permis o reducere, mai ales in condi­tiile in care exista inca riscuri infla­tioniste dinspre preturile produselor alimentare si combusti­bi­lilor.

Tot articolul, in Financiarul

Salariile nesimtite revin in companiile de stat... In 2010, platile online cu cardul au crescut cu 38%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x