Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Conducerea bancii centrale a reiterat ca aceasta urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Totodata, BNR a reafirmat ca va monitoriza „cu vigilenta" evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Scumpiri asteptate: alimente, energie, combustibili
Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca decizia adoptata ieri, asteptata de altfel de piata, reflecta faptul ca banca centrala anticipeaza persistenta unor riscuri mari pentru inflatie in acest an.
„Exista o incertitudine in ceea ce priveste evolutia inflatiei, iar Banca Nationala ramane prudenta. Riscurile provin din zona preturilor administrate, a celor la energie, alimente, gaze, precum si ca urmare a cresterii accizelor", arata Ionut Dumitru.
In opinia economistului-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, BNR a optat sa mentina dobanda-cheie deoarece inflatia s-a plasat la aproximativ 8% la finalul lui 2010, ceea ce nu ar fi permis o reducere, mai ales in conditiile in care exista inca riscuri inflationiste dinspre preturile produselor alimentare si combustibililor.
Tot articolul, in Financiarul
Salariile nesimtite revin in companiile de stat... In 2010, platile online cu cardul au crescut cu 38%...