- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Livrarile americane de armament au acoperit aproape 78% din piata mondiala, cel de-al doilea jucator fiind Rusia, care a exportat in 2011 echipamente militare in valoare de 4,8 miliarde de dolari, potrivit unui raport prezentat Congresului american. Astfel, valoarea exporturilor americane de tehnica militara s-a triplat fata de cea din anul 2010, cand a fost de 21,4 miliarde de dolari si reprezinta "cea mai mare suma inregistrata intr-un singur an in istoria Statelor Unite", subliniaza raportul elaborat de Serviciul de Investigatii al Congresului, un organism independent.
Printre principalii clienti ai Statelor Unite se numara state precum Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Oman, care au cumparat, in special, sisteme avansate de rachete si avioane de ultima generatie. Dintre acestea se detaseaza Arabia Saudita, ale carei importuri de armament american s-au cifrat anul trecut la 33,4 miliarde de dolari, cu aceasta tara SUA semnand cel mai substantial contract de livrare de armament pe care l-a incheiat vreodata, ce include 84 de avioane F-15, modernizarea altor 70 de aparate de acelasi tip, la care se adauga 70 de elicoptere Apache, 72 Black Hawks si 36 Little Birds.
Alti clienti importanti ai SUA au fost India, care a cumparat avioane C-17 in valoare de 4,1 miliarde de dolari, si Taiwanul, care a achizitionat baterii antiracheta Patriot pentru suma de 2 miliarde de dolari.
Raport "Small Arms Survey" - Romania, in topul transparentei tranzactiilor, dupa Elvetia si Marea Britanie
Piata armelor de calibru mic din Romania a crescut de peste doua ori in ultimii sase ani, ajungand la 8,5 miliarde de dolari. Iar principalii importatori, cu schimburi de cel putin 100 de milioane de dolari, sunt SUA, Marea Britanie, Arabia Saudita, Australia, Canada, Germania si Franta, in timp ce printre cele mai transparente state studiul enumera Elvetia, Marea Britanie si Romania.
Editia din 2012 a Studiului privind armele de calibru mic ("Small Arms Survey"), un proiect independent de cercetare, arata ca principalele state exportatoare in acest domeniu, cu schimburi de cel putin 100 de de milioane de dolari, sunt Statele Unite, Italia, Germania, Brazilia, Austria, Japonia, Elvetia, Rusia, Franta, Coreea de Sud, Belgia si Spania. In timp ce transparenta privind comertul cu arme de calibru mic s-a imbunatatit cu peste 40% intre 2001 si 2010 , statele exportatoare cel mai putin transparente sunt Iranul, Coreea de Nord si Emiratele Arabe Unite. Studiul s-a concentrat pe tranzactiile aprobate de guverne si nu pe comertul ilicit.
Studiul a trecut in revista informatiile privind comertul cu arme mici transmise in ultimii zece ani de 52 de tari care exporta astfel de arme in valoare de cel putin 10 milioane de dolari.
"Small Arms Survey", un proiect finantat de Elvetia, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie si SUA, a fost adoptat in 2001, pentru a imbunatati legislatiile nationale si sistemele de control asupra armelor de calibru mic ilicite si pentru a promova cooperarea in acest domeniu.
Foto: Intactimages / EPA