„Suntem foarte aproape sa epuizam stocul de locuinte vandabile, adica cele accesibile ca pret, locatie buna si se incadreaza in TVA de 5% si «Prima casa». Mai sunt doar cateva sute de apartamente pe piata ce pot fi achizitionate de romani, restul fiind prea mari, cu preturi ridicate si in ansambluri rezidentiale nelocuite", afirma Ion Catutoiu.
Totodata, din stocul de locuinte existent la inceputul acestui an, aproximativ 3.000 de unitati aveau potential real de vanzare, dar din cauza scaderii puterii de cumparare, care a afectat bonitatea clientilor in relatiile cu bancile, dezvoltatorii au reusit sa vanda doar aproximativ 2.300 de locuinte.
In plus, fata de anul 2007, cand locuintele se vindeau in proportie de 95% din faza de proiect, in 2010 doar 5% din unitatile vandute se aflau intr-o etapa incipienta de construire.
Analistii explica procentajul scazut (5%) de tranzactii cu locuinte „pe hartie" prin lipsa de incredere a cumparatorilor in termenul de livrare promis de vanzator, dar si din cauza nesigurantei locului de munca, factor decisiv pentru contractarea unui credit imobiliar. Din pacate, anul 2010 a confirmat incoerenta strategica a aparatului administrativ si lipsa totala a unor proiecte de redresare economica.
Lansarea programului „Prima casa" a avut doar efect mediatic si pe termen scurt, fiind un produs de consum cu rezultate minime in economie. „Prima casa" acopera „lipsa capacitatilor intelectuale de a gandi masuri de recuperare economica", crede Catutoiu, iar surprizele anului, marirea TVA la 24% si reducerile salariale de 25%, au anulat orice efect benefic pe care ar fi putut sa-l aiba „Prima casa" asupra pietei imobiliare.
Sursa: Financiarul
Bancile din Romania si-au majorat capitalul cu peste 570 milioane euro, in 2010... BCR, amendata cu 100.000 de lei pentru includerea comisionului de risc in cel de administrare...