Piața imobiliară se va afla pe un trend ascendent în 2016. Deși criza economică a afectat România începând cu anul 2008, proprietățile imobiliare au rămas cele mai profitabile investiții pe termen lung
Articolul continuă după reclamă
Persoanele care au reușit să cumpere o locuință cu banii jos în urmă cu trei sau patru ani sunt, de fapt, marii câștigători ai scăderii prețurilor la imobiliare din perioada crizei economice. Mai mult decât atât, marii investitori au început, recent, să retragă sume mari din bănci pentru a face investiții imobiliare.
Românii vor locuințe noi
20% dintre români declară că vor să cumpere o locuință, iar 40% dintre aceștia se află în fața primei achiziții de acest fel. Dintre cei 20%, patru din zece români au deja o casă, dar intenționează să cumpere încă una pentru a o închiria, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.
Cererea de locuințe pentru achiziție a crescut cu 4,2% în 2015 față de 2014, în timp ce segmentul de închirieri a rămas stabil.
Un motiv de îngrijorare
Persoanele care doresc să achiziționeze o locuință în acest an au parte de o veste mai puțin bună: legea dării în plată, ale cărei prevederi nu se cunosc în totalitate, ca urmare a numeroaselor discuții din comisiile parlamentare, a trecut de Senat și este posibil să determine o creștere a avansului pentru creditele ipotecare. De altfel, trei bănci au anunțat deja creșterea avansului la 30, 35 sau chiar 40% din valoarea imobilului.
Segmentul office va fi vedeta anului
Segmentul office a avut o evoluție spectaculoasă în 2015, cu o tendință de creștere și mai accentuată în 2016. Volumul spațiilor noi pentru următorii doi ani va fi de 550.000 de metri pătrați, iar cererea de spații de birouri se va menține la un nivel ridicat în Capitală, deoarece Bucureștiul se află, încă, în urma celor mai mari capitale din Europa Centrală și de Est ca număr total de metri pătrați de birouri.
România reprezintă, însă, cea de‐a doua piață de outsourcing și de servicii partajate din Europa Centrală și de Est din punctul de vedere al vitezei de dezvoltare. Acesta este și motivul pentru care cererea de spații de birouri în România va crește în următorii ani, iar companiile preferă să se extindă în parcurile de birouri deținute de proprietari.
Spre exemplu, parcurile de afaceri West Gate (Militari) şi Novo Park (Pipera), deținute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, se vor extinde cu câte o nouă clădire de birouri, în condiţiile în care gradul de închiriere al spațiilor existente se apropie de 100% în ambele proiecte. În plus, companiile care au birouri închiriate în complexul de birouri West Gate din vestul Bucureștiului și‐au extins în ultimii doi ani spațiile ocupate cu 15.000 mp, după cum aflăm de pe westgatepark.ro.
Efervescența pieței de birouri din 2016 se va menține și în 2017, când vor fi livrați, în total, 315.000 mp.
Prin urmare, la finalul anului 2017, suprafața totală livrată în decurs de doi ani va reprezenta o treime din totalul suprafețelor de birouri din București.
Senatul dă o palmă băncilor, darea în plată a fost votată. Pentru ce credite se aplică și cum vor fi afectați românii...