Cei mai multi dintre jucatorii pe piata imobiliara se arata optimisti dupa primele luni ale acestui an care, spun ei, au adus o crestere a volumului de tranzactionare spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut. Statistic, domeniul imobiliar se indreapta catre un fagas mai bun, insa este departe de succesul pe care il avea inainte de criza economica.
Piata imobiliara, un copil care invata sa merga si sa vorbeasca
Prima incercare de stabilizare a segmentului imobiliar care a dat roade a fost programul guvernamental "Prima Casa". Atunci preturile se aflau pe o panta descendenta, iar numarul tranzactiilor era ingrijorator de mic.
In 2010 cand oamenii nu stiau daca programul va mai continua pentru inca un an si au ales sa investeasca intr-o locuinta, preturile s-au stabilizat si chiar au crescut cu cateva procente, mai ales cele care se aflau sub pragul garantat de Prima Casa.
In cea de-a doua jumatate a anului trecut, programul a inceput sa fie accesat din ce in ce mai putin, dar a inceput sa creasca volumul de tranzactionare in afara lui. Oamenii au constientizat nivelul la care au ajuns preturile si au ales sa investeasca intr-o locuinta.
Clientela care exista in momentul de fata este mult mai hotarata sa cumpere, s-au imputinat foarte mult clientii in faza de prospectare a pietei.
Atat criza prin care a trecut sectorul imobiliar cat si stabilizarea preturilor si cresterea numarului de vanzari sunt vazute de reprezentantii pietei ca lucruri normale. "Exista suisuri si coborasuri chiar si atunci cand economia nu este in criza. In perioada de boom imobiliar previziunile erau ca valoarea unei proprietati creste cu 20% pe an.
Daca am fi continuat, un apartament in Titan ar fi ajuns sa fie mai scump decat unul la Monte Carlo. Era normal sa se intample asa. La noi a fost o grabire a boom-ului imobiliar.
Acum piata se afla intr-o perioada de renastere, iar bancile trebuie sa inteleaga ca este mai bine sa fie mai limitate si mai restrictive, in sensul corect al restrictiilor si sa limiteze plafonul de creditare atunci cand preturile cresc.
Ne aflam intr-o perioada de acalmie, dar nu in fata revenirii pietei imobiliare care nu are cum sa isi revina inaintea economiei. Acum piata invata din nou sa mearga si sa vorbeasca ", spune Ruxandra Cleciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare si managing partner Neocasa.
Tot articolul, in Jurnalul National