Antena Căutare

Preturile carburantilor cresc, buzunarele benzinarilor se umfla

Daca cursul lei/euro creste, imediat se scumpesc si carburantii. Daca cotatiile barilului de petrol pe burse urca, iar se vede imediat la pompa. Doar ieftinirile sunt rare si doar cu cativa banuti. Rompetrol a majorat miercuri, 8 august, pretul carburantilor cu 5 bani/litru, dupa ce pe 1 august a mai pus 9 bani pe litru. Iar, in nici o luna, OMV Petrom a scumpit benzinele si motorinele de patru ori. Cum pentru multi masina este un rau necesar si mobilitatea este o caracteristica a secolului XXI, soferii n-au incotro si alimenteaza, umfland buzunarele benzinarilor. Dovada? Profitul OMV Petrom a urcat cu 16% in primul semestru, iar vanzarile au avansat cu 19%.

Concret, Rompetrol a majorat, miercuri, pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu 5 bani/litru. Astfel, un litru de benzina Efix 95 costa 6,01 lei, unul de benzina Alto 101 se comercializeaza cu 6,65 lei, iar litrul de Efix Diesel a ajuns la 6,07 lei, iar cel de Diesel Alto 55, la 6,38 lei.

"Campionul" scumpirilor este insa OMV Petrom. Pe 17 iulie, cel mai mare distribuitor de carburanti din Romania, cu peste 500 de statii, a crescut pretul benzinelor cu 9 bani/litru si pe cel al motorinelor cu 8 bani/litru. Pe 9 iulie, a fost al doilea val, cu 8 bani/litru. Iar pe 31 iulie, pretul carburantilor a mai fost "imbunatatit" cu 9 bani/litru, ultima scumpire cu 6 bani/litru fiind operata pe 7 august. Motivele invocate? Ca de obicei, evolutia cotatiilor petrolului si cursul lei/dolar. In urma acestor indexari, "Benzina standard 95" a ajuns la 6,01 lei/litrul, "Benzina Extra 99", la 6,43 lei/ litrul, "Motorina Standard", la 6,06 lei/litrul, iar "Motorina Extra", la 6,29 lei/litrul. Iar conform OMV Petrom, preturile carburantilor pot varia usor de la o statie la alta, in functie de mai multi factori, precum locatia, traficul, etc..

Chiar daca leul s-a prabusit in ultima vreme in fata monedei unice europene si a dolarului, pe fondul tensiunilor politice, moneda nationala a mai avut si perioade de apreciere. Iar barilul de petrol inregistreaza si variatii negative, nu numai pozitive. Insa aceste lucruri se vad rar la pompa. Prin urmare, OMV Petrom a avut in primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), in crestere cu 16%, dupa ce in al doilea trimestru castigul a scazut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 mil. euro), iar vanzarile au urcat in primele sase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 mld.euro). Si se si lauda. "In prima jumatate a anului 2012 am inregistrat o performanta financiara imbunatatita comparativ cu perioada similara din 2011, datorita pretului marginal mai mare la titei si cursului de schimb valutar favorabil. Performanta operationala din T2/12 a fost afectata de productia mai redusa de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zacaminte-cheie din Romania si de oprirea, timp de sase saptamani, a rafinariei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferica si in vid a titeiului. Aceasta va permite procesarea intregii productii de titei a Petrom precum si imbunatatirea randamentului distilatelor medii si reducerea consumului de energie", a explicat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Delegatia FMI va discuta astazi cu premierul Ponta si cu reprezentantii Bancii Mondiale... OFICIAL: Franta, a doua economie din Europa, risca sa intre in recesiune in trimestrul trei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x