Erste apreciaza ca pretul petrolului va ajunge din nou la 150 de dolari pe baril, dupa care va scadea in a doua jumatate a anului, iar titeiul Brent se va stabiliza la o medie de 124 de dolari in acest an.
"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand", a declarat Ronald Stoferle, analist in sectorul materiilor prime din Erste Group.
Ieri, titeiul Brent se tranzactiona pe bursa de la Londra cu 115,3 dolari pe baril. Maximul de 147 dolari a fost atins in vara anului 2008 pentru ca mai apoi sa scada la 36 de dolari o data cu venirea crizei.
Companiile energetice vor profita
Banca se asteapta, astfel, la cresterea profiturilor la companiile din energie. "Sectorul energetic, aflat anul trecut pe primul loc in randul sectoarelor ciclice cu cele mai scazute performante, ar trebui sa fie avantajat clar de aceasta alternare a sectoarelor", potrivit raportului.
O intrerupere chiar si de scurta durata a productiei de petrol in Libia sau Algeria, ar duce la epuizarea de facto a capacitatilor de rezerva din Arabia Saudita.
Arabia Saudita prezinta cel mai mare risc de declansare a unei cresteri abrupte a pretului petrolului pana la 200 de dolari. Erste apreciaza ca un pret care sa se mentina mai mult timp la peste 100 de dolari e un pericol clar de sufocare a economiei.
Benzina si austeritatea vor reaprinde criza
Economiile occidentale vor reintra in criza daca pretul petrolului va ajunge la 140 de dolari, a declarat Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza. Josef Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, spune si el ca majorarea dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene (BCE) si masurile dure de austeritate ar putea duce Europa la pierderea a 5 ani, asa cum a patit Japonia.
Tot articolul, in Jurnalul National
Pasajul Basarab a fost testat cu masini de mare tonaj... Sectorul constructiilor va iesi din criza abia in 2012...