Antena Căutare

Prima Casă 2019. Cum vor evolua prețurile apartamentelor în România 2019

Prima Casa 2019. Cum vor evolua prețurile apartamentelor în România 2019. Află din articolul a1.ro, cum vor evolua prețurile apartamentelor în 2019, piața imobiliară din România și cum va influența programul Prima Casă 2019, întreg contextul imobiliar din țara noastră

Prima Casă 2019. Cum vor evolua prețurile apartamentelor în România 2019
Prima Casa | megaresidence.ro

Prima Casa 2019. Cum vor evolua prețurile apartamentelor în România 2019. Află din articolul a1.ro, cum vor evolua prețurile apartamentelor în 2019, piața imobiliară din România și cum va influența programul Prima Casă 2019, întreg contextul imobiliar din țara noastră.

În ziua de azi, multe cupluri tinere încearcă să aplice pentru creditul Prima Casă 2019 pentru a putea să își cumpere o locuință. Specialiștii spun că anul acesta piața imobiliară din România va funcționa asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2018, urmând tendința de creștere temperată. Discrepanțele dintre mediul rural și cel urban s-au accentuat.

Potrivit analizei realizate de firma de consultanţă Frames, în 2019, cererea de locuinţe în marile oraşe, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu sau Constanţa, va rămâne la un nivel ridicat. Astfel, dezvoltatorii vor continua investițiile în construcția de blocuri, prețurile urmând să crească și mai mult față de anul 2018. Cererea pentru mai multe spații de locuit pune presiune pe ofertă. În continuare, piața imobiliară e caracterizată de decalajul dintre cerere și ofertă.

"România se polarizează tot mai mult din punct de vedere economic. Migraţia forţei de muncă din mediul rural în cel urban a crescut semnificativ cererea de spaţii de locuit, în condiţiile în care autorităţile întârzie să ia măsurile necesare pentru a atenua discrepanţele dintre regiuni. Lipsa investiţiilor în judeţele sărace, salariile mici comparativ cu cele din mediul urban şi infrastructura deficitară vor continua să determine românii să se mute la oraş, mai ales că migraţia către ţările occidentale nu mai reprezintă o perspectivă atât de favorabilă precum în anii trecuţi", afirmă analiştii.

Prin urmare, conform acestei analize, este puțin probabil ca dezvoltatorii care continuă să construiască blocuri să dorească să reducă prețurile.

"În piaţa imobiliară din România, concurenţa nu se remarcă în primul rând prin preţ, cât mai ales prin locaţie (oraş, cartier, accesul la mijloacele de transport în comun etc.) Asta pentru că programul 'Prima Casă' a nivelat oferta (suprafaţă, dotări, preţuri), mai ales în cazul apartamentelor noi, iar dezvoltatorii şi-au aliniat ofertele. În 2019 este puţin probabil ca preţurile să scadă, având în vedere că mare parte din investiţii au fost demarate în anii trecuţi, la randamente stabilite în funcţie de constrângerile fiecărei firme în parte - costurile terenurilor şi materialelor, finanţării şi ratei de profitabilitate asumate în business plan", spun aceştia.

Conform analizei făcute de analiștii de la Frames, extinderea marjei reduse de TVA de 5% la toate locuinţele de sub 120 mp şi de maximum 250 mp pentru teren va influenţa în sens pozitiv piaţa.

Adrian Negrescu, managerul Frames, ne informează: "Pentru mulţi clienţi, mai ales cei care văd în imobiliare o afacere, în special pe segmentul chiriilor, reducerea TVA va însemna un stimul de câteva mii de euro/apartament, semnificativ pentru a influenţa intenţia de achiziţie. Pentru dezvoltatori, extinderea plajei de posibili clienţi dincolo de Prima Casă 2019 va reprezenta un stimul important pentru continuarea lucrărilor şi, posibil, dezvoltarea unor noi unităţi locative în zona marilor oraşe".

Analiștii estimează "În varianta în care programul Prima Casă 2019 ar putea fi suspendat, iar costurile finanţării unui credit imobiliar ar depăşi un nivel corelat cu salariul mediu, piaţa imobiliară, unul dintre barometrele cele mai sensibile ale economiei, ar urma să resimtă din plin aceste şocuri. În scenariul negativ, investiţiile vor intra în conservare, iar dezvoltatorii vor trece în expectativă, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei. Firmele fără o plasă financiară de protecţie vor fi nevoite să recurgă la ieftiniri, însă mulţi dintre dezvoltatori vor alege varianta închirierii apartamentelor decât vânzarea sub preţul dorit".

Prin urmare, anul 2019 se anunță a fi unul plin de provocări în sectorul imobiliar, un an în care piața va trebui să își adapteze mecanismele.

Sursă foto: megaresidence.ro

BNR Curs valutar 8 februarie. Cât au crescut azi principalele valute... Informații de utlimă oră! Românii plecați la muncă în străinătate vor primi alocații pentru copiii rămași în țară! Ce su...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x