Căutare Live

Prognoza pentru cresterea PIB in UE: +1,8%, de la 1%. Romania: -1,9%, de la -0,5%

Comisia Europeana (CE) estimeaza ca rata de crestere economica in UE va fi de 1,8% in 2010, potrivit unui raport dat publicitatii ieri. Estimarea anterioara, realizata in luna mai, indica o crestere de 1%. Comisia caracterizeaza revenirea drept „fragila“, pentru ca gradul de in­cer­titudine este mare, iar evolutiile sta­telor membre nu sunt asemanatoare. Cifrele se bazeaza pe proiectiile referi­toa­re la Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie, care formeaza impreuna 80% din PIB-ul Uniunii. In Romania, guvernul are ca varianta de lucru o scadere economica de 1,9%, dupa o estimare initiala de -0,5%.

Proiectia de crestere economica pen­tru zona euro este de 1,7%. Esti­marea privind inflatia este de 1,8% pentru UE si de 1,4% pentru zona euro.Bruxelles-ul justifica decizia de a imbunatati proiec­tiile prin performantele mai bune inre­gistrate in prima jumatate a acestui an de economiile analizate.

Cresterea a fost puternica mai ales in al doilea trimestru, alimentata de cererea interna. CE a ur­cat, de asemenea, estimarea de crestere in cazul Germaniei (de la 1,2% la 3,4%), pentru Franta (de la 1,3% la 1,6%), Italia (de la 0,8% la 1,1%), Olanda (de la 1,3% la 1,9%), Polonia (de la 2,7% la 3,4%) si Marea Britanie (de la 1,2% la 1,7%). In cazul Spaniei, Executivul european an­ti­ci­pea­za o scadere eco­no­mica de 0,3%, fata de prognoza initiala de 0,4%.

Rehn: Sunt necesare reforme structurale

Olli Rehn, Comisarul european pen­tru pentru afaceri economice si mone­tare, a remarcat tendinta de revenire, dar a su­bli­niat ca prioritatile trebuie sa fie in conti­nuare obtinerea stabilitatii finan­ciare si continuarea consolidarii fiscale.

Tot articolul, in Financiarul

Compania Petrom majoreaza preturile la combustibili... Piata de case din Bucuresti, cea mai „deflationista” din Europa in sem. I...
Ultimele știri