Antena Căutare

Radiografia celor mai profitabile afaceri cu energia termica: tarife mari, insolvente, executari silite

Mai multe companii care produc si distribuie agent termic au raportat anul trecut profituri uriase dupa ce ani la rand au acumulat constant pierderi. In acest caz se afla Electrocentrale Bucuresti , Radet Bucuresti, Apaterm Galati sau CET Suceava.


Prima dintre ele a raportat un plus de 166 de milioane de lei, dupa ce in 2009 a pierdut 42 de milioane de lei, in timp ce Radet a scos un profit de 25,4 milioane de lei, de la un minus de 67 de milioane de lei cu un an inainte. Relatiile incordate intre aceste doua companii sunt notorii. Radet, aflata in proprietatea Primariei, a acumulat datorii de peste 2,2 miliarde de lei catre Elcen, controlata de Ministerul Economiei, in special din cauza neplatii de catre guvern a subventiei de pana la 45% din pretul caldurii.

In plus, Radet are de incasat ceva mai bine de 30 de milioane de lei de la populatie. La randul sau, Elcen are de platit Romgazului, pentru gazul consumat, peste 450 de milioane de lei. Ambele societati au datorii la Fisc. Astfel, Elcen este executata silit pentru un pasiv de 43 de milioane de lei, iar Radet pentru o obligatie neplatita de 6,9 milioane de lei. Oficialii producatorului de caldura au solicitat in mai multe randuri falimentul distribuitorului.

Castiguri pe tarife mari


Masura pe care Executivul a luat-o de a nu mai subventiona gigacaloria si a o inlocui cu ajutoare pentru familiile cu venituri mici pune presiune pe factura de la iarna si mai multe comunitati se vor trezi cu gigacaloria mai scumpa.

Exista orase in care companiile de producere si distributie de agent termic au scos profit tocmai din practicarea, cu largul concurs al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), a unor tarife ridicate.

Un caz elocvent se petrece la Arad, in urbea controlata de Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu. CET-ul local a scos un profit de 30 de milioane de lei pe o gigacalorie de peste 220 de lei, una dintre cele mai scumpe din tara. Primarul justifica acest nivel prin faptul ca subventiile platite pana acum au fost foarte scazute. Profituri realizate pe seama tarifelor ridicate s-au raportat si la Targoviste, unde gigacaloria se apropie vertiginos de 300 de lei, Buzau si Suceava, ambele cu 185 de lei.

Pericol de disparitie

La Galati, societatea Apaterm a inregistrat un castig de 17,5 milioane de lei insa compania si-a cerut insolventa in instanta. Conform oficialilor companiei, Tribunalul poate decide chiar si falimentul din cauza datoriilor pe care le are.

Apaterm este executata silit de Electrocentrale Galati si de catre Fisc. Situatia este ingreunata si de pierderile acumulate in anii precedenti, numai pe 2009 fiind raportat un pasiv de 35 de milioane de lei.

La Buzau, Regia Autonoma se teme de faliment din cauza concurentei pe care o fac francezii de la GDF-Suez. Acestia din urma incearca sa-i convinga pe buzoieni sa renunte la sistemul centralizat si sa-si instaleze centrale termice de apartament, bineinteles pentru a consuma gazul furnizat de ei. O alta companie profitabila este Uzina de Termoficare Motru. Aceasta apare cu un plus de 5,3 milioane de lei, insa are de platit catre SNLO o datorie de 6 milioane de lei.

Exemplul privat

Majoritatea CET-urilor din tara sunt depasite din punct de vedere tehnologic si sunt ineficiente. Din cauza acestei situatii unele autoritati au decis sa concesioneze serviciul de distributie de agent termic unor operatori privati. La Ploiesti, Tulcea si Alba Iulia, compania Dalkia Termo Prahova, cu capital francez, a realizat un profit de 16 milioane de lei in conditiile unor tarife mai scazute.

La Ploiesti de exemplu gigacaloria costa 140 de lei, in timp ce in Capitala aceasta a sarit la 169 de lei. In Cluj, in urma cu cativa ani, Regia Autonoma de Termoficare a infiintat o companie, Colonia, impreuna cu nemtii de la E.ON si Rhein Energie, care avea rolul sa introduca cogenerarea (productia simultana de energie electrica si termica) de capacitate mica.

Sursa: Financiarul

Noi prognoze BCR pentru 2011-2012: Crestere economica de 1,4% - 2,9% si un curs stabil de 4,22 lei/€... BCR: Fondurile mutuale si cele de pensii detin mai putin de 10% din actiunile liber tranzactionabile la Bursa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x