Antena Căutare

RCS & RDS va prelua UPC Romania pentru suma de 350 milioane euro

Grupul de telecomunicatii RCS & RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea, Zoltan Teszari, este in fazele finale ale negocierilor pentru preluarea UPC Romania cu gigantul american Liberty Global, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 350 milioane de euro (peste 500 milioane de dolari), sustin surse din piata.


In acest moment, compania controlata de Zoltan Teszari este in faza structurarii pachetului financiar cu care va acoperi tranzactia cu UPC. RCS & RDS a inaintat in urma cu mai multe saptamani bancilor mari de pe piata o cerere de finantare, intre circa 150 si peste 200 milioane de dolari, de care are nevoie pentru a finanta o parte din tranzactie.

Nu este exclus, afirma experti de pe piata financiara, ca RCS & RDS sa testeze bancile comerciale cu aceasta cerere de oferta, insa in paralel sa faca demersuri pentru a incerca sa obtina finantari chiar mai ieftine decat cele pe care le-ar putea obtine de la lenderii (imprumutatorii) locali.

In aceste conditii, diferenta de bani ar putea fi acoperita din cashflow-ul companiei, unul suficient de solid, daca luam in calcul ca, in 2009 RCS & RDS inregistra EBITDA (profit operational) de peste 250 milioane de dolari la venituri de 720 milioane de dolari, iar datele pe 2010 sugereaza o imbunatatire a ambilor indicatori fata de exercitiul financiar anterior.

O alta varianta, privita cu rezerve de unii experti de pe piata financiara, este cea a unui aport de capital din partea actionarilor RCS & RDS.

"Nu avem comentarii legate de acest subiect" este raspunsul trimis pe mail de catre biroul de presa al RCS & RDS la intrebarile legate de tranzactia RCS - UPC.

O pozitie similara, de a nu face publice deocamdata niciun fel de informatii despre acest deal, au adoptat-o si cei de la UPC. "Politica noastra standard este sa nu comentam speculatiile de pe piata", afirma Bert Holtkamp, care ocupa pozitia de vicepresident Corporate Communications in cadrul Liberty Global Europe BV, subsidiara care conduce din birourile sale din Amsterdam operatiunile europene ale grupului american Liberty Global in 11 piete, inclusiv Romania.

"Inghitirea" UPC Romania de catre RCS & RDS creeaza o companie cu circa 4 milioane de clienti pe piata de cablu TV, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 milioane de clienti in portofoliul de telefonie mobila, respectiv 1,4 milioane de clienti in zona de internet fix.

Aceasta miscare a provocat instantaneu reactii in piata, in sensul in care piata de cablu TV si chiar de internet fix se inchide practic pirn combinarea RCS cu UPC. Tranzactia trebuie sa aiba ok-ul Consiliului Concurentei pentru a deveni operationala.

Un detaliu interesant este ca ambele companii implicate in tranzactie au avut un moment crucial in 2005. UPC a cumparat atunci afacerea Astral Cluj Napoca, fondata de un grup de oameni de afaceri printre care se numara si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, in cadrul unei tranzactii de 420 milioane de dolari. De asemenea, in acelasi an a avut loc fuziunea dintre operatiunile companiei de cablu TV Romania Cable Systems (RCS) si cele ale Romania Data Systems (RDS) din zona transmisiilor de date si a serviciilor de internet rezultand RCS & RDS.

Ulterior insa, drumul parcurs de cei doi rivali a fost total diferit. Daca RCS & RDS a continuat seria de achizitii de operatori locali de cablu, finantandu-si strategia agresiva de extindere atat din cashflow, cat mai ales apeland la credite bancare. Imprumuturile contractate de la bancheri au fost folosite atat pentru achizitii, cat si pentru a se refinanta, insa ritmul rapid de achizitii nu a stricat bilanturile companiei, dimpotriva RCS & RDS lasand permanent bancherilor impresia "under promised, over delivered " (eng. - a promis mai putin, a livrat mai mult), cu un cashflow stabil, chiar imbunatatit de la an la an.

RCS & RDS a avut chiar tentativa de a se lista la Bursa din Londra in 2007, insa a revenit asupra planurilor sale, luand decizia de a contracta in 2007 un credit - gigant in valoare de 500 mil. euro de la un consortiu de banci condus de ING Bank si Citibank. Creditul care trebuia rambursat in patru transe in 2011 si 2012 a fost rostogolit prin contractarea unor imprumuturi mai mici, cu scadente in 2013,2014, respective 2015, sustin surse de pe piata.

De cealalta parte, UPC nu a reusit o dezvoltare la fel de spectaculoasa a portofoliului, care a fost vanat din doua parti - de catre RCS & RDS, care a venit agresiv cu pachete de servicii combinate TV - internet - telefonie la preturi mici, pe de alta parte expansiunea operatiunilor pe piata de profil ale Romtelecom, al carui actionar majoritar grupul elen OTE este acum controlat de catre gigantul german Deutsche Telekom.

"Mana" gigantului german se simte tot mai mult in piata romaneasca de profil, iar daca RCS isi duce planurile de preluare ale UPC Romania la bun sfarsit, razboiul se va muta pe flancul cu Romtelecom. De fapt, dincolo de politica de discretie extrema fata de orice fel de informatii legate de tranzactia RCS - UPC afisata de compania controlata de Zoltan Teszari, in ultima vreme chiar oficialii companiei afiseaza un aer degajat si vorbesc acum de Romtelecom, ca fiind acum principalul rival, ceea ce arata ca tranzactia RCS cu UPC este ca si rezolvata.

Un exemplu elocvent este declaratia lui Alexandru Oprea, presedintele RCS & RDS si unul dintre oamenii de incredere ai lui Teszari, facuta la putin timp dupa licitatia din 4 aprilie, organizata de Liga Profesionista de Fotbal, pentru acordarea drepturilor de televizare in campionatul intern, si in care acesta dezvaluie ca motivul pentru care RCS a participat la licitatie pentru un pachet este prezenta "principalului nostru concurrent actual-Romtelecom", potrivit Ziarului Financiar.

In ceea ce priveste rezultatele financiare inregistrate in 2010, RCS & RDS nu le-a facut pana acum publice.

De cealalta parte, UPC Romania a obtinut anul trecut venituri de 120,9 milioane de euro, in scadere cu 2,03% fata de 2009. In 2009, UPC Romania contabiliza pierderi de 119 mil. euro la o cifra de afaceri de circa 116 mil. euro, comparativ cu RCS & RDS care inregistra un profit net de 49 mil. euro si o cifra de afaceri de peste trei ori mai mare, de 391 mil. euro.

Concurenta la sange practicata de RCS & RDS, companie care prin structura ei corporatista este mult mai supla la nivelul deciziei si timpului de reactie cu o multinationala care functioneaza dupa proceduri riguroase si care necesita un timp mai lung pentru luarea unei decizii - aici trebuie luat in calcul si faptul ca mama UPC Romania - grupul american Liberty Global este listat pe bursa, toate acestea au modelat si evolutia celor doi jucatori - una greoaie in cazul UPC, alta mult mai aplicata la ce este in teren si bazat pe decizii rapide in cazul RCS & RDS.

De altfel, americanii s-au plans in ultimele rapoarte anuale de agresivitatea RCS pe piata. "Pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est experimentam o competitie semnificativa din partea Digi TV, platformade televiziune prin satelit a RCS&RDS, o companie romaneasca de cablu, telefonie si internet care ne vaneaza clientii nostri de cablu si satelit cu pachete la preturi agresive", se arata intr-un raport Liberty Global pentru investitori referitor la activitatea pe 2010.

In spatele acestei strategii agresive sta Zoltan Teszari, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Romania, si oamenii sai de incredere, printre care se numara Alexandru Oprea, presedintele RCS & RDS, Sergei Bulgac - vicepresedinte corporate finance, Ioan Bendei din Brasov membru in boardul companiei sau Mihai Dinei, care coordoneaza activitatea delegal (juridic).

Potrivit ultimelor date disponibile de la Registrul Comertului, actiunile RCS & RDS sunt in proportie de 88,9% de catre Cable Communications System NV (Olanda), vehicul prin care Teszari controleaza RCS, si mai multi actionari minoritari.

sursa:Antena3

Guvernul ar putea opri cresterea preturilor carburantilor... Cea mai ieftina casa, 30.000 de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x