In Romania, 99% din deseurile urbane stranse sunt depozitate la groapa de gunoi si lasate acolo prada pasarilor, maidanezilor si trecerii vremii. In Suedia, doar 1% se arunca, iar restul este reciclat si valorificat energetic. Companiile detinute de municipalitati scot profituri mari din productia de energie electrica si termica, atat cat sa contribuie suficient la constructia de scoli, drumuri sau alte obiective ale comunitatilor. Cu o investitie de 200 de milioane de euro, un oras mare de la noi poate prelua modelul nordic si poate deveni, astfel, independent energetic.
Cele mai multe CET-uri autohtone ard combustibil conventional (carbune, gaz sau pacura) consumand resurse financiare enorme si poluand serios mediul inconjurator. Unitatile si-au depasit in marea lor majoritate durata de viata, iar retelele de distributie de agent termic pierd caldura, astfel incat aerul si solul patriei se incalzesc aiurea. Ceea ce, in termeni financiari, inseamna o cheltuiala inutila de 2,5-3 miliarde de lei anual la nivelul intregii tari.
In aceste conditii, sistemul centralizat de termoficare a ramas azi cu doar jumatate din cele 3 milioane de apartamente racordate in 1990, cealalta jumatate migrand catre centralele de apartament sau catre alte surse de caldura.
Mai multe detalii, in Income Magazine
foto: Intact Images
FMI: Romania va inregistra o crestere economica mai mare decat a Poloniei, singura tara din UE care nu a intrat in reces...
Ministrul Agriculturii vrea un "colt" pentru produsele romanesti in fiecare hypermarket ...