Antena Căutare

Relansarea in imobiliare: reevaluarea in scadere a proprietatilor

Foarte multi clienti platesc in pre­zent rate pentru credite ipotecare supraevaluate din cauza ieftinirii fara precedent a valorii proprietatilor imo­biliare. Si desi, de la inceputul anului, platile in contul imprumuturilor ipote­care s-au redus, datoria principala, stabilita in functie de costul de achizitie al proprietatii, a ramas neschimbata.

Bancile au profitat in anii din urma de boomul imobiliar intr-o formula de tip win-win, in care se parea ca toata lumea castiga . Acum insa, din cauza deva­lo­rizarii puternice a proprietatilor, relatia client-banca se transforma tot mai mult intr-una de tip win-lose, in care numai ban­ca este castigatoare.

Daca in acest do­meniu bancherii nu intreprind masuri energice, este posibil ca in 2011 relatia cu clientii sa devina reciproc paguboasa (lose-lose).

Dr. ec. Adrian Crivii, FRICS, di­rectorul firmei Darian, cea mai mare companie autohtona de evaluari, spune ca riscurile de neperformanta in do­meniul creditelor ipotecare in derulare ar putea creste la cote-record in 2011.

„Esecul creditelor neperformante va trebui asumat si impartit intre cei doi actori ai contractului de finantare, creditor-debitor, intr-o marja cat mai echilibrata". Focusarea bancilor pe profit cu orice pret in paguba clientilor se traduce statistic prin cresterea alar­manta a creditelor neperformante in Romania.

Potrivit unui recent studiu UniCredit, rata creditelor neper­for­mante a ajuns in Romania la 11,3% la mijlocul acestui an, cea mai inalta din zona CEE. Bancile din Romania nu au intreprins nimic spectaculos in zona gestionarii crizei, preferand pur si simplu sa transfere pierderile catre clienti prin majorarea dobanzilor.

Evident ca au fost loviti clientii bun-platnici, tot mai multi dintre acestia devenind in scurt timp rau-platnici.

Analistii avertizeaza ca bancile ar trebui sa renunte la strategia win-lose, in care doar platitorul de credit suporta costu­rile crizei, si sa accepte o pierdere mai mica pentru a evita una mare. Este vorba mai ales despre bancile cu expu­nere in sectorul de credite ipotecare si in­vestitii pentru dezvoltari de proiecte imobiliare, crede reprezentantul Darian.

Tot articolul, in Financiarul

12 luni agitate pentru banci: schimbari de legislatie, de bancheri si clasamente rasturnate... Piata IT&C la 12 luni: jucatorii mondiali au venit la shopping ori si-au deschis reprezentante local...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x