Organizatia Natiunilor Unite a calculat in 2010 un indice al preturilor cu 25% mai mare decat in anul precedent, acesta reprezentand cel mai rapid avans din 1991. Luna februarie a reprezentat un record la nivel mondial pentru acest indice.
"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare. In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Robert Zoellick.
De asemenea, seful BM se opune masurii interzicerii exporturilor, folosita de unele state pentru a mentine, artificial, preturile scazute.
Criza nu reduce portia de mancare la romani
Chiar daca avem salarii mai mici, de cand cu criza, un lucru e sigur: nu renuntam la mancare. Romanului, lacom din fire, ii place sa aiba masa imbelsugata. Asa ca a renuntat la vacante si la iesirile in oras ca sa umple masa si frigiderul. Mai mult, a invatat si sa gateasca.
In media, acum, in fiecare luna, romanii dau pe alimente si produse de ingrijire sapte sute zece lei. Anii trecuti suma era mult mai mare. criza a taiat din ea. Doar ca, banii pentru mancare au ramas aceeasi.
Mai exact, statistica arata ca romanii cheltuie cel mai mult din Europa pe alimente proaspete. Saizeci si trei la suta din cheltuielile lunare, in timp ce in Spania, procentul este de cincizeci si unu la suta, in Bulgaria si in Ungaria, de patruzeci si noua la suta, iar in Franta patruzeci si trei la suta.
siteresources.worldbank.org Emil Boc: "Romania este un model de redresare economica. Datele ne arata ca iesim din recesiune"... Deficitul bugetar va fi redus in 2012-2014 tot prin reduceri de personal si sistarea primelor...