Antena Căutare

Romania are a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regiune

Ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33% este cea mai ridicata comparativ cu alte sapte state foste comuniste. Afluxul de capital volatil poate duce la o apreciere nesustenabila a leului si complica politica monetara.

Banca Nationala a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, in conformitate cu as­teptarile analistilor.

Mugur Isarescu, gu­ver­natorul BNR, a aratat ieri, la pre­zen­tarea raportului trimestrial asu­pra inflatiei, ca la proiectia ratei anuale de 5,1% (dec./dec.), produsele din tu­tun au o contributie de 0,3%, com­bus­tibilul de 0,9%, preturile volatile ale le­gumelor si fructelor, de 1,1%, preturile admi­nis­tra­te de 0,8%, iar cele ale pro­du­selor asupra carora poate actiona BNR (CORE2 fara tutun), de 2%.

Cu toate acestea, guverna­to­rul a aratat ca prog­no­za pentru sfarsi­tul anului nu cuprinde posibila majo­ra­re, din toamna, a ener­giei ter­mice, ci doar cresterile de preturi ad­mi­nis­trate anun­tate.

„La combustibili proba­bil ca vor mai fi ceva majorari, nu foarte mari insa. Pentru anul viitor, atat preturile pro­duselor din tutun, cat si preturile vola­tile, la legume si fructe isi vor diminua sensibil contributia", a ex­plicat Mugur Isarescu, care a adaugat ca este posibil ca scumpirea energiei termi­ce sa aiba loc diferentiat, pe categorii sociale.

Guvernatorul BNR a aratat ca Roma­nia inregistreaza a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regi­une, dupa Bulgaria.

Acesta a precizat ca exista si o problema statistica nerezol­va­ta in ceea ce priveste ponderea prea ma­re a alimentelor in cosul de consum. Dintr-o lista cu sapte tari foste comu­nis­te, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar pon­derea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari.

Majorarile de preturi nu se vor accentua

Potrivit oficialului bancii centrale, preturile petrolului pe pietele internatio­nale si cele volatile sunt printre factorii care ar putea pune presiune asupra inflatiei in perioada urmatoare. Potrivit analizelor, BNR anticipeaza ca, in 2011, inflatia anuala in zona euro va fi de 2,3%, urmand ca anul viitor sa coboare la 1,8%. In acelasi timp, rata Euribor la 3 luni se va plasa, in medie, la 1,6% p.a. in 2011 si la 2,6% p.a. in 2012. Pe de alta parte, guvernatorul a mentionat ca reducerea efectelor de runda intai din majorarea TVA si un an agricol bun ar putea sustine procesul de dezinflatie.

Tot articolul, in Financiarul

CFR Calatori desfiinteaza 4 regionale si concediaza peste 1000 de angajati... AKM-ul din dotarea Armatei ar putea fi inlocuit. Romanii lucreaza la prototip...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x