Banca Nationala a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, in conformitate cu asteptarile analistilor.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat ieri, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, ca la proiectia ratei anuale de 5,1% (dec./dec.), produsele din tutun au o contributie de 0,3%, combustibilul de 0,9%, preturile volatile ale legumelor si fructelor, de 1,1%, preturile administrate de 0,8%, iar cele ale produselor asupra carora poate actiona BNR (CORE2 fara tutun), de 2%.
Cu toate acestea, guvernatorul a aratat ca prognoza pentru sfarsitul anului nu cuprinde posibila majorare, din toamna, a energiei termice, ci doar cresterile de preturi administrate anuntate.
„La combustibili probabil ca vor mai fi ceva majorari, nu foarte mari insa. Pentru anul viitor, atat preturile produselor din tutun, cat si preturile volatile, la legume si fructe isi vor diminua sensibil contributia", a explicat Mugur Isarescu, care a adaugat ca este posibil ca scumpirea energiei termice sa aiba loc diferentiat, pe categorii sociale.
Guvernatorul BNR a aratat ca Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regiune, dupa Bulgaria.
Acesta a precizat ca exista si o problema statistica nerezolvata in ceea ce priveste ponderea prea mare a alimentelor in cosul de consum. Dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari.
Majorarile de preturi nu se vor accentua
Potrivit oficialului bancii centrale, preturile petrolului pe pietele internationale si cele volatile sunt printre factorii care ar putea pune presiune asupra inflatiei in perioada urmatoare. Potrivit analizelor, BNR anticipeaza ca, in 2011, inflatia anuala in zona euro va fi de 2,3%, urmand ca anul viitor sa coboare la 1,8%. In acelasi timp, rata Euribor la 3 luni se va plasa, in medie, la 1,6% p.a. in 2011 si la 2,6% p.a. in 2012. Pe de alta parte, guvernatorul a mentionat ca reducerea efectelor de runda intai din majorarea TVA si un an agricol bun ar putea sustine procesul de dezinflatie.
Tot articolul, in Financiarul
CFR Calatori desfiinteaza 4 regionale si concediaza peste 1000 de angajati... AKM-ul din dotarea Armatei ar putea fi inlocuit. Romanii lucreaza la prototip...