Antena Căutare

Romania si Ungaria ar putea intra in incapacitate de plata

Atentia pietei se va indrepta in curand spre tarile est-europene si sunt deja ingrijorari legate de Romania si Ungaria. Lipsa unor reforme semnificative ar putea duce tarile la incapacitate de plata in viitorul nu tocmai indepartat, considera David Karsbol, Chief Economist la Saxo Bank

"Am ajuns acum la punctul in care fiecare banca din lume mizeaza pe cat de solide sunt finantele publice din tara care garanteaza pasivele bancii. Acest lucru inseamna ca toti trebuie sa se concentreze pe finantele publice, lucru care se si intampla", afirma Karsbol intr-o analiza realizata de banca. Potrivit analizei, exista anumite probleme in Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania si in cateva dintre tarile est-europene, precum Romania si Ungaria.

"In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au", spune oficialul Saxo Bank.

De asemnea, Karsbol recomanda investitorilor sa nu se lase "prinsi" cu pozitii long (de cumparare) pe forint sau leu.

"Cu FMI-ul ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est. Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice, din nou", subliniaza economistul Saxo Bank.

Articolul continuă după reclamă

Lipsa intelegerii politice a acestor probleme si faptul ca majoritatea politicienilor au fost contaminati cu "boala marinarului keynesian betiv pus pe cheltuit" garanteaza realmente faptul ca deficitele bugetare vor continua cel putin in urmatorii 3-5 ani si, probabil, o perioada mult mai indelungata, se spune in analiza.

Potrivit analizei, consumatorii au redus doar moderat din cheltuieli, iar rata consum/PIB a economiei europene oscileaza in continuare in jurul valorii de 70%, valoare mult prea mare pentru a asigura crestere pe termen lung.

"Bancile mint in continuare cu privire la bilanturi si ne determina sa suspectam faptul ca se afla inca in insolventa. Bancile din SUA sunt insolvente din cauza defaulturilor masive la creditele ipotecare, iar cele din Europa sunt insolvente pe de-o parte din acelasi motiv si, pe de alta parte, din cauza expunerii iresponsabile la sud-estul Europei", considera Karsbol.

Totodata, cheltuielile guvernelor continua sa creasca, cu putine incercari reale de a le reduce. Programele de salarizare foarte generoase au ramas neatinse in majoritatea tarilor europene.

Analiza economistului Saxo Bank face referiri la un studiu realizat de Banca Reglementelor Internationale prin care s-a estimat rata datoriei guvernamentale din PIB a mai multor economii dezvoltate utilizand trei scenarii diferite.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Taierile din pensii si salarii aduc la buget 4.3% din necesar... Liderii UE au hotarat sa impuna taxe asupra bancilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x