Fondul de mediu a anunţat că va subvenţiona în proporţie de 90 la sută montarea unui astfel de sistem. Beneficiarul trebuie să vină cu restul banilor. Legislaţia le permite acum oamenilor să şi vândă surplusul de energie în reţea.
Cu ajutorul acestor panouri, economiile lunare ajung şi la câteva sute de lei pe lună. Iniţiativa statului este bună, spun cei din domeniu, dar are şi câteva minusuri care îi vor opri pe mulţi să nu se înscrie în program.
20 de mii de lei, adică puţin peste patru mii de euro- este suma pe care statul o va acorda celor care îşi montează un sistem cu panouri fotovoltaice acasă. Instalaţia transformă energia solară în energie electrică. Spre deosebire de panourile solare care utilizează căldura solară, fotovoltaicele folosesc energia luminoasă.
Panourile fotovoltaice au o durată medie de viaţă de 20 de ani. Pentru a deveni prosumer, o persoană are nevoie de acordul distribuitorului de energie. Costurile cu racordarea ajung şi la o mie de euro.
Programul a stârnit însă şi controverse. Firmele care doresc să se înscrie pe listă trebuie să facă montajul pe banii lor, urmând ca, abia apoi să îşi recupereze suma de 20 de mii de lei de la stat.
Ce se întâmplă cu pensiile? România, somată de Comisia Europeană să ia măsuri... Leul se prăbușește! Euro a atins un nou nivel record...