Antena Căutare

Salariul mediu a scazut in termeni reali cu 10% intr-un an

Pentru unii angajati de la stat s-au inregistrat si cresteri salariale, ca urmare a acordarii unor prime de vacanta Salariatii din banci raman campioni la remuneratii. Castigul salarial mediu nominal net s-a mentinut in luna octombrie la acelasi nivel cu cel din septembrie, de 1.340 de lei, dar a scazut, ca valoare, comparativ cu aceeasi luna din 2009, cu 2,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Tinand cont si de rata inflatiei, scaderea reala a salariului mediu net a fost de aproape 10% in perioada octombrie 2009-octombrie 2010.

Cel mai mare salariu mediu a fost inregistrat in intermedieri financiare - 3.276 de lei, dar mai mic fata de luna precedenta cu 7,3%, iar cel mai mic a fost consemnat in domeniul hoteluri si restaurante - 796 de lei, in usoara crestere, cu 1,1%, fata de septembrie 2010.

Cele mai mari majorari au fost inregistrate in octombrie de angajatii din sectorul de extractie a minereurilor metalifere (+28,5%) si de cei din activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgica - intre 3% si 6%.

Cresteri de 2%-5% s-au inregistrat si in transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei) si industria pielariei.


Cele mai mari diminuari

Cele mai importante reduceri de salarii au avut loc in octombrie, comparativ cu luna anterioara, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 34,3%, si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, de 20,3%. Scaderi intre 7% si 12% au fost consemnate si in industria farmaceutica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) si in activitati conexe de extractie.

Si in telecomunicatii, activitati de servicii in teh¬nologia informatiei (inclusiv activitati de servicii in¬formatice) si fabricarea bauturilor, salariile au scazut cu pana la 6%. In sectorul bugetar, castigurile medii nete au inregistrat in octombrie, comparativ cu iunie - luna anterioara aplicarii masurii de reducere a salariilor cu 25% - diminuari de pana la 20,6%, nivelul maxim de scadere fiind atins in invatamant.



citeste articolul complet pe Financiarul.com

Leul continua sa se aprecieze usor in fata euro... Dupa doi ani de criza, 60 de hectare de birouri au ramas neocupate in Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x