Una dintre cauzele contractiei deficitului comercial a constituit-o si diminuarea puterii de cumparare a populatiei, care a condus, in ianuarie, comparativ cu aceeasi luna din 2010, la reducerea comertului si importurilor de produse alimentare, bauturi, tutun si carburanti. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o scadere cu 5,7%, in ianuarie 2011, comparativ cu prima luna din 2010, din cauza diminuarii comertului cu amanuntul al combustibililor minerali (-15,4%) si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,4%). Implicit, in perioada de referinta au scazut si importurile de combustibili (de la 11% la 10,5%), precum si cele de produse alimentare, bauturi si tutun (de la o pondere de 7,7% din total importuri la doar 6,4%, in scadere cu 17%).
In cazul importurilor, aceste doua grupe, impreuna cu cea a masinilor si echipamentelor de transport, au fost singurele care au inregistrat scaderi in ianuarie 2011. „Reducerea deficitului are cauze complet diferite.
Diminuarea importurilor a fost generata de scaderea puterii de cumparare a fiecarui cetatean, precum si de lipsa unor investitii, inclusiv cu fonduri europene. In cazul majorarii exporturilor un factor deosebit de important l-a constituit stabilitatea cursului de schimb leu-euro din perioada respectiva.
Trebuie remarcat insa faptul ca o diminuare asa de consistenta a deficitului comercial romanesc nu a mai fost inregistrata in ultimii 20 de ani", a precizat Mihai Ionescu, presedintele ANEIR. Cea mai consistenta crestere a importurilor (+0,7%) au consemnat-o, in ianuarie anul acesta, fata de ianuarie 2010, produsele chimice si conexe.
sursa:Financiarul.com
foto:Intact Images