- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 30 iunie Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Rompetrol Rafinare, operatorul rafinariei Petromidia, va aproba o majorare de capital in cuantum de pana la 450 de milioane de lei, aport in numerar special destinat rascumpararii unei parti din datoria istorica a unitatii industriale de la Navodari.
Partea cu care vor veni kazahii de la KazMunaiGaz, care controleaza 98,63% din rafinarie, va fi de 443 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca ei vor ajunge la o participatie de 98,86% la Petromidia. Aceasta crestere de capital este suficienta pentru kazahi pentru a-si pastra controlul asupra rafinariei de la malul marii, chiar daca platesc doar 18,4% din datoria de 2,4 miliarde de lei cu termen de scadenta la sfarsitul lunii septembrie.
Prin aceasta miscare configuratia actionariatului la Rompetrol Rafinare se schimba in sensul ca KazMunaiGaz, societate detinuta de Kazahstan, va avea 55,91% din capitalul Petromidia, iar statul isi face reintrarea, cu o pondere de 43,37%. In acelasi timp, capitalul social al Rompetrol Rafinare va creste de la 2,1 miliarde de lei cat este in prezent la 4,5 miliarde de lei.
Cresterea are la baza majorarea propusa de Consiliul de Administratie pentru 30 iunie si conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de catre KazMunaiGaz.
Niciun plan de bataie
Rascumpararea partiala a obligatiunilor nemultumeste vadit autoritatile romane, intrucat interesul guvernului de la Bucuresti este sa primeasca banii cash, din ratiuni de criza financiara, nu sa redevina actionar.
Mai mult, in Legea Bugetului pe 2010, suma de 2,4 miliarde de lei este trecuta la capitolul venituri.
Chiar daca au primit in dese randuri semnale ca proprietarii Rompetrol nu sunt dispusi sa isi onoreze integral obligatiile, guvernantii nu au gandit pana in acest moment niciun plan de bataie pentru valorificarea actiunilor din septembrie incolo. „Pe noi ne intereseaza doar banii. Nu s-a luat nicio decizie politica daca statul va redeveni actionar", a declarat pentru „Financiarul" Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Una dintre va¬riantele posibile pentru valorificarea pachetului de 43,37% este vanzarea pe piata de capital, dupa modelul pe care il incearca cu 11,84% din capitalul Petrom.
In conditiile in care o actiune Rompetrol Rafinare se invarte in jurul valorii de 0,07 lei, iar valoarea nominala este de 0,1 lei, statul poate sa piarda din aceasta diferenta 568 de milioane de lei, adica 135 de milioane de euro. Practic, din datoria istorica de 2,4 miliarde de lei, statul ar putea recupera doar 1,8 miliarde de lei.
Tot articolul, in Financiarul
Eurostat: PIB-ul Romaniei a scazut cu 3,2% in primul trimestru din 2010... Colosii de lux, ingropati in datorii...