- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit studiului GfK Romania, mai mult de jumatate din totalul populatiei urbane (52%) care utilizeaza produse bancare crede ca economiile depuse la o banca ar fi in totalitate pierdute daca institutia respectiva ar da faliment.
Dintre cei care au economii 29% cred ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, 39% considera ca le-ar recupera partial, iar aproape o treime cred ca si-ar primi banii inapoi in totalitate.
Mai mult, studiul GfK releva ca doar 6% dintre cei care cred ca isi pot recupera economiile in cazul unui faliment bancar stiu ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este cel care le inapoiaza sumele economisite, in timp ce peste un sfert din repondenti considera ca banca falimentara este cea care le-ar inapoia economiile in cazul unui faliment, iar o proportie similara nu stie de unde si-ar recupera banii.
In ceea ce priveste suma care poate fi recuperata intr-o astfel de situatie, 22% dintre cei care cred ca isi vor recupera economiile nu cunosc deloc care sunt conditiile, iar un sfert stiu ca exista o suma maxima, dar nu si nivelul acesteia. Doar 13% au aflat ca economiile lor sunt garantate pana la suma de 50.000 de euro.
„Acesti indicatori sunt extrem de importanti, deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu privire la sistemul bancar si rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar pot influenta deciziile de economisire", explica Eugen Dijmarescu, directorul FGDB.
Acesta precizeaza ca noile reglementari europene in domeniul schemelor de garantare, respectiv majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro incepand cu 1 ianuarie 2011 si reducerea numarului de zile pana la inceperea platilor in cazul unui faliment bancar intaresc increderea oamenilor ca nici pe timp de criza nu-si vor pierde banii depusi la banci.
Deficitul de cont a urcat cu 30,3% in primele zece luni... Leul continua sa se aprecieze fata de euro...