Antena Căutare

Studiu: Romanii cred ca economiile isi pierd valoarea in banci

Romanii economisesc mai putin, cred ca dobanzile la depozite sunt prea mici, sunt putin in­for­mati in legatura cu sistemul ban­car si nu cunosc rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Aces­tea sunt cateva dintre concluziile celui mai recent studiu GfK Romania realizat la solicitarea FGDSB, in perioada octombrie-noiembrie 2010.

Potrivit studiului GfK Romania, mai mult de jumatate din totalul populatiei urbane (52%) care utilizeaza produse bancare crede ca economiile depuse la o banca ar fi in totalitate pierdute daca institutia respectiva ar da faliment.

Dintre cei care au economii 29% cred ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, 39% considera ca le-ar recu­pera partial, iar aproape o treime cred ca si-ar primi banii inapoi in totalitate.

Mai mult, studiul GfK releva ca doar 6% dintre cei care cred ca isi pot recupera econo­miile in cazul unui faliment bancar stiu ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este cel care le inapoiaza sumele economisite, in timp ce peste un sfert din repondenti considera ca banca falimentara este cea care le-ar inapoia economiile in cazul unui fali­ment, iar o proportie similara nu stie de unde si-ar recupera banii.

In ceea ce priveste suma care poate fi recuperata intr-o astfel de situatie, 22% dintre cei care cred ca isi vor recupera economiile nu cunosc deloc care sunt conditiile, iar un sfert stiu ca exista o suma maxima, dar nu si nivelul acesteia. Doar 13% au aflat ca economiile lor sunt garan­tate pana la suma de 50.000 de euro.

„Acesti indicatori sunt extrem de impor­tanti, deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu pri­vire la sis­temul bancar si rolul Fondului de Garan­tare a Depozitelor in Sistemul Bancar pot influenta deciziile de econo­misire", explica Eugen Dijmarescu, direc­torul FGDB.

Acesta precizeaza ca noile regle­mentari europene in domeniul sche­melor de garantare, respectiv majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro incepand cu 1 ianuarie 2011 si reducerea numarului de zile pana la inceperea platilor in cazul unui faliment bancar intaresc increderea oamenilor ca nici pe timp de criza nu-si vor pierde banii de­pusi la banci.

Deficitul de cont a urcat cu 30,3% in primele zece luni... Leul continua sa se aprecieze fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x