Antena Căutare

Studiu: Romanii cred ca economiile isi pierd valoarea in banci

Romanii economisesc mai putin, cred ca dobanzile la depozite sunt prea mici, sunt putin in­for­mati in legatura cu sistemul ban­car si nu cunosc rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Aces­tea sunt cateva dintre concluziile celui mai recent studiu GfK Romania realizat la solicitarea FGDSB, in perioada octombrie-noiembrie 2010.

Potrivit studiului GfK Romania, mai mult de jumatate din totalul populatiei urbane (52%) care utilizeaza produse bancare crede ca economiile depuse la o banca ar fi in totalitate pierdute daca institutia respectiva ar da faliment.

Dintre cei care au economii 29% cred ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, 39% considera ca le-ar recu­pera partial, iar aproape o treime cred ca si-ar primi banii inapoi in totalitate.

Mai mult, studiul GfK releva ca doar 6% dintre cei care cred ca isi pot recupera econo­miile in cazul unui faliment bancar stiu ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este cel care le inapoiaza sumele economisite, in timp ce peste un sfert din repondenti considera ca banca falimentara este cea care le-ar inapoia economiile in cazul unui fali­ment, iar o proportie similara nu stie de unde si-ar recupera banii.

In ceea ce priveste suma care poate fi recuperata intr-o astfel de situatie, 22% dintre cei care cred ca isi vor recupera economiile nu cunosc deloc care sunt conditiile, iar un sfert stiu ca exista o suma maxima, dar nu si nivelul acesteia. Doar 13% au aflat ca economiile lor sunt garan­tate pana la suma de 50.000 de euro.

„Acesti indicatori sunt extrem de impor­tanti, deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu pri­vire la sis­temul bancar si rolul Fondului de Garan­tare a Depozitelor in Sistemul Bancar pot influenta deciziile de econo­misire", explica Eugen Dijmarescu, direc­torul FGDB.

Articolul continuă după reclamă

Acesta precizeaza ca noile regle­mentari europene in domeniul sche­melor de garantare, respectiv majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro incepand cu 1 ianuarie 2011 si reducerea numarului de zile pana la inceperea platilor in cazul unui faliment bancar intaresc increderea oamenilor ca nici pe timp de criza nu-si vor pierde banii de­pusi la banci.

Deficitul de cont a urcat cu 30,3% in primele zece luni... Leul continua sa se aprecieze fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x