Antena Căutare

Summitul ultimei sperante pentru euro, la Bruxelles

Sefii de stat si de guvern din UE se reunesc, incepand din aceasta seara, la Bruxelles, pentru a gasi un raspuns ferm la criza datoriilor din zona euro.



• O procedura automata pentru deficitele excesive

De la crearea monedei unice si a Pactului de stabilitate, tarile membre au incalcat regula care fixeaza la 3% din PIB-ul lor plafonul deficitelor publice. Pana in prezent, tratativele politice si promisiunile de restabilire a finantelor publice au fost suficiente pentru a evita procedura europeana pentru deficit excesiv. Franta si Germania propun acum ca sanctiunile sa fie declansate automat imediat ce pragul de 3% va fi depasit. Numai Eurogroup va putea stopa aceasta procedura de sanctiuni, daca o majoritate calificata decide acest lucru. Un stat membru va putea incheia cu Comisia europeana „un parteneriat european pentru reforme", precizand masurile pe care intentioneaza sa le aplice pentru „depasirea dificultatilor". Aceeasi procedura este prevazuta si in cazul in care datoria unei tari trece de 60% din PIB.

• O „regula de aur" pentru toti

Pentru a evita ceea ce ar putea constitui „o amenintare" la adresa stabilitatii zonei euro, Merkel si Sarkozy insista pe importanta unui „cadru global de preventie". Asta presupune ca fiecare stat membre sa adopte, „de preferinta la nivel constitutional sau echivalent", a unei reguli de aur, care sa prevada traiectoria revenirii la echilibru. Apoi, la solicitarea unui stat membru sau a Comisiei, Curtea europeana de justitie va avea posibilitatea de a verifica transpunerea regulii de aur in cadrul legal national.

Articolul continuă după reclamă

• O contributie mai modesta din partea sectorului privat in caz de default

Participarea sectorului privat in caz de restructurare a datoriei unui stat european este cruciala. In cadru summitului de la Deauville, din octombrie 2010, Angela Merkel a obtinut aprobarea Frantei ca orice restructurare sa implice puternic sectorul privat. Sub presiunea celorlalti colegi din UE, Berlin si-a revizuit pozitia. Prin urmare, participarea sectorului privat se va face conform regulilor FMI, adica de la caz la caz si prin integrarea pierderilor sectorului public. O masura menite sa asigure un plus de protectie pentru sectorul privat.

• O politica de competitivitate si convergenta

Pentru o mai buna coordonare a politicilor economice si cu scopul intaririi consolidarii competitivitatii, Franta si Germania reclama adoptarea unui „unui cadru juridic comun". Sunt vizate mai multe domenii: „reglementare financiara", „piata fortei de munca", convergenta si armonizarea normelor de impozitare a societatilor si instaurarea unei taxe pe tranzactii financiare". Parlamentele nationale trebuie sa se angajeze sa „tina cont de recomandarile adoptate la nivel european privind conduita politicilor economice si bugetare". Guvernanta zonei euro va fi intarita: sefii de stat si de guvern se vor intalni lunar pe toata durata crizei, apoi cel putin de doua ori pe an.

• Fondurile de stabilitate

Mecanismul european de stabilitate financiara constituie fondurile permanente menite sa asigure, incepand cu 2013 si inlocuind Fondul europea de stabilitate financiara (EFSF), sustinerea financiara a statelor in dificultate. Ramane de vazut de cat va dispune acest mecanism pentru misiunea sa.

Sursa: Financiarul

Foto: EPA/Intact Images

ING: Destramarea zonei euro ar lovi puternic Marea Britanie, ar creste somajul si s-ar prabusi banci... BNR: Nu credem ca va fi recesiune in 2012. Suntem la inceputul unui ciclu economic de crestere lenta...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x