Antena Căutare

Sute de angajati ai Oltchim protesteaza in strada. FMI cere inchiderea combinatului

Reprezentantii FMI cer inchiderea combinatului chimic Oltchim sau privatizarea acestuia, potrivit unor surse citate de Antena 3. Fondul Monetar International (FMI) recomanda o noua incercare de privatizare a combinatului sau, in cazul in care aceasta esueaza, lichidarea Oltchim. Marti dimineata, peste 500 de angajati protesteaza in strada, iar alti sase au intrat in greva foamei.

UPDATE 16:49 Cinci dintre angajatii combinatului au intrat in greva foamei. Pese 700 de angajati au participat la protestele violente din aceasta dimineata.

FMI sustine ca nu este indicat ca Romania sa investeasca 20 de milioane de euro in Oltchim, daca aceasta companie este in pierdere. Reprezentantii FMI vor merge astazi la Ministerul Economiei, pentru a discuta aceasta problema.

Vezi si... Oltchim ar putea fi cumparat de rusi. Combinatul a fost inchis din luna august, o singura sectie, repornita in octombrie

Inchiderea combinatului chimic Oltchim ar baga in somaj aproximativ 3.300 de angajati.

Peste 3.000 de oameni ar putea ramane pe drumuri in cazul in care combinatul Oltchim se inchide. Productia a scazut dramatic, astfel ca din 2011 Oltchim functioneaza la 3% din capacitate, iar pierderile lunare sunt estimate la 7 milioane de euro. Oprirea activitatii combinatului valcean ar afecta in primul rand rafinaria Arpechim Pitesti care produce materia prima pentru Oltchim.

Peste 500 de angajati de la combinatul Oltchim protesteaza in strada, marti dimineata, pentru ca nu si-au mai primit salariile de doua luni, iar sase lucratori au intrat in greva foamei.

Multi dintre cei peste 3.000 de salariati ai combinatului energetic isi cer acum drepturile in strada si spun ca nu renunta la protest pana cand nu-si primesc drepturile salariale pe luna septembrie si octombrie.

Fostul lider de sindicat de la Oltchim, venit la proteste, a fost imbrancit de catre angajati.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro, iar in acest moment combinatul functioneaza la 8% din capacitate.

Potrivit planurilor conducerii, pana la sfarsitul acestei saptamani, combinatul trebuie sa functioneze la o capaciate de 25%, insa ramane de vazut daca se vor redeschide si alte sectii.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Veniturile Oltchim au scazut cu 47% in primele noua luni, la 721,9 milioane lei (162,8 milioane euro), iar pierderile au crescut cu 72%, la 308,5 milioane lei (69,6 milioane euro). In perioada similara din 2011, combinatul chimic a avut venituri totale de 1,36 miliarde lei si pierderi de 179,7 milioane lei.

Sursa: Antena3


Producatorii si procesatorii din industria alimentara anunta noi scumpiri, in preajma sarbatorilor de iarna... Leul s-a depreciat comparativ cu euro si dolarul. Vezi cursul BNR...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x