Antena Căutare

Templeton explica de ce ar putea parasi Romania unii dintre marii jucatori din energie

Multe companii energetice europene se afla intr-un proces de revizuire a strategiilor din cauza turbulenţelor financiare actuale, iar aceste analize includ si definirea unor piete de baza si identificarea unor active pentru o potentiala vanzare, explica oficialii grupului Franklin Templeton posibila iesire din Romania a unora dintre gigantii europeni.

Oficialii Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), au spus in trecut ca sunt interesati sa vanda actiunile la companiile de distributie si furnizare de gaze naturale si electricitate din portofoliul fondului, care in prezent este blocat in proportie de peste 60% in companii nelistate.

"Bineinteles ca vom face acest lucru doar daca gasim cumparatori interesati sa plateasca un pret corect pentru aceste active", au raspuns reprezentantii Templeton unei intrebari adresate de antena3.ro.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si seful biroului din Romania al grupului Franklin Templeton, declarase saptamana trecuta ca unii dintre marii jucatori din energie, care au investit sute de milioane de euro in ultimii ani in preluarea distribuitorilor de gaz si energie din Romania, ar putea sa iasa din aceste companii, iar in acel moment, Fondul Proprietatea ar putea fi inclus in tranzactii.

Templeton este in prezent in proces de selectie a bancii sau bancilor de investitii care o sa-i asiste in procesul de vanzare a participatiilor la distribuitorii de energie electrica si gaze naturale.

In distributia de gaz si energie activeaza in momentul de fata patru giganti: E.ON (detine si distributii de gaz si de energie electrica), ENEL (detine trei distributii de energie electrica), Gaz de France (controleaza fostul Distrigaz Sud) si CEZ (care are distributia de electricitate din Oltenia).

FP detine participatii la unele dintre cele mai importante companii din energie din Romania, controland cate 12% din Enel Distributie Muntenia si GDF Suez Energy Romania si alte 24% din Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea. Fondul detine totodata cate 12% din E.ON Gaz Distributie, 13,4% din E.ON Energie Romania si 22% din E.ON Moldova Distributie. Detinerile de la distribuitorii de gaz si energie au o pondere de peste 11% din activul net al Fondului de 3,4 miliarde de euro, adica o valoare de aproape 400 milioane de euro.

Unii dintre sefii companiilor energetice care au intrat in Romania in ultimii ani si-au exprimat nemultumirea fata de rezultatele obtinute aici. Astfel, Frank Hajdinjak, şeful E.ON Romania, spunea, de exemplu, in urma cu doi ani, ca mai bine tinea banii companiei la banca, decat sa investeasca in Romania. El adauga totusi la acel moment ca grupul german nu este un investitor pe termen scurt.

Turbulentele de pe pietele internationale au determinat insa sefii E.ON Germania sa anunte in acest an plan ambitios de reducere a costurilor controlabile cu 1,5 miliarde de euro pana in 2015. Acest plan vizeaza in principal costurile cu materialele, cu personalul, dar si alte cheltuieli operationale, mai multe detalii, pe 50 de proiecte punctuale, urmand sa fie prezentate consiliului de supraveghere pana la mijlocul lunii decembrie.

Enel pe de alta parte a anuntat in acest an ca va investi 800 milioane de euro in urmatorii cinci ani in Romania, in conditiile in care de la intrarea pe piata in 2005, a investit deja 1,8 miliarde de euro. In octombrie, grupul Italian a contractat un credit de 112 milioane de euro, care va acoperi o parte din investitia necesara pentru constuirea si dezvoltarea parcurilor eoliene Moldova Noua si Corugea, cu o capacitate totala de 118 MW.

Oficialii Gaz de France au avut putine iesiri publice in ultimii ani pentru a vorbi despre planurile lor pentru Romania. Grupul francez, alaturi de alti investitori, printre care si CEZ, s-a retras la inceputul acestui an din proiectul finalizarii reactorelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 502,3 milioane lei de la banci, jumatate din suma programata... Euro, la cel mai ridicat nivel din acest an. Vezi cursul!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x