Ca și în anii trecuți, mai multe companii care-și desfășoară activitatea pe teritoriul României au anunțat că le vor oferi angajaților tichete cadou pentru Sărbătorile Pascale și tichete de vacanță pentru 1 Mai.
Există însă și multe diferențe față de ceea ce s-a întâmplat în trecut, una dintre cele mai importante, fiind cea legată de numărul impresionant de societăți, care vor acorda aceste bonusuri.
Peste 14.000 de companii vor oferi anul acesta angajaţilor tichete cadou de Paşte, în timp ce 3.000 de firme şi instituţii publice le vor acorda şi tichete de vacanţă de 1 Mai, conform estimărilor realizate de o societate emitentă de carduri şi tichete de beneficii pentru salariaţi.
"Vacanţa prelungită de Paşte şi 1 Mai aduce o dublă oportunitate pentru angajaţi şi angajatori, care pot oferi atât tichete cadou, cât şi tichete de vacanţă, beneficiind de scutiri de impozite şi taxe salariale şi patronale. 14.000 de companii vor oferi anul acesta angajaţilor tichete cadou de Paşte, în timp ce 3.000 de companii şi instituţii publice le vor acorda şi tichete de vacanţă de 1 Mai. Anul trecut, mai mult de 12.000 de companii au acordat angajaţilor tichete cadou Edenred în perioada sărbătorilor de Paşte unui număr de aproximativ 500.000 de angajaţi. În vacanţa de 1 Mai 2018, 2.000 de companii şi organizaţii, precum şi instituţii publice, au oferit tichete de vacanţă emise de Edenred către 200.000 de angajaţi", susţin reprezentanţii Edenred România.
Conform analizelor efectuate de companie, tichetele cadou sunt pe locul 4 în topul beneficiilor extrasalariale acordate de companii în România, iar tichetele de vacanţă pe locul 5, alături de tichete de masă, decontarea transportului, asigurări sau abonamente medicale private.
Potrivit cadrului fiscal (Legea 227/2015), de Paşte, angajatorii pot oferi fiecărui angajat şi fiecărui copil minor al unui angajat tichete cadou în valoare de 150 de lei. Tichetele cadou astfel oferite sunt scutite de impozite şi taxe sociale atât pentru companii, cât şi pentru salariaţi, şi sunt deductibile în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului, informează Agerpres.
În ceea ce priveşte tichetele de vacanţă, acestea au reprezentat beneficiul extrasalarial cu cea mai mare rată de creştere în ultimii ani, permiţând angajatorilor să investească direct în sănătate şi wellness pentru angajaţi şi, deci, în productivitatea acestora.
Companiile private pot oferi anual angajaţilor tichete de vacanţă cu o valoare maximă echivalentă cu până la 6 salarii minime brute pe economie. Instituţiile publice pot oferi anual angajaţilor tichete de vacanţă cu o valoare maximă de 1.450 de lei anual.
Valoarea tichetelor de vacanţă este deductibilă şi scutită de taxe sociale salariale şi patronale, fiind supusă doar impozitului pe venit salarial, de 10%.
Tichetele de vacanţă emise de Edenred sunt utilizabile în peste 12.000 de pensiuni, hoteluri şi agenţii de turism pentru achiziţia de pachete turistice exclusiv pe teritoriul României. Angajaţii pot plăti cu tichete de vacanţă servicii de cazare, dar şi transport, tratament balnear, agrement sau alimentaţie publică, în cadrul pachetelor turistice. Tichetele sunt valabile timp de un an de la data emiterii.