Romanii care vor sa isi cumpere prima casa cu garantia statului vor apela tot mai des la creditele in lei. Cel putin asa spera bancile, care spun ca daca ne imprumutam in moneda nationala riscurile sunt mai mici.
Tocmai pentru ca au dobanzi mai mici, creditele in euro domina piata imobiliara. De exemplu, pentru programul Prima Casa, procentul creditelor luate in valuta este de 99%.
Un client care solicita un imprumut de 40 de mii de euro pentru o perioada de 30 de ani plateste o rata lunara de 870 de lei. Pentru un credit luat in lei, cu dobanda mai mare, rata urca pana la 1200 de lei, deci cu o treime mai mult. Totusi, riscurile creditelor in valuta le-au facut pe autoritati sa impuna scenarii pe care cu greu ni le putem inchipui acum. De exemplu, o prabusire a monedei nationale.
In plus, bancherii iau in calcul o reducere a veniturilor clientului sau o crestere a dobanzilor interbancare pentru euro, care vor scumpi creditul luat in valuta. Toate aceste lucruri transforma creditele in euro intr-o bomba cu ceas pentru cei care s-au imprumutat pe 30 de ani. Nu este de mirare ca multi romani prefera moneda nationala cand trebuie sa ia un credit.
Cea mai mare banca din sistem a decis luna trecuta sa nu mai dea credite imobiliare decat in lei inclusiv pentru programul Prima Casa.
Guvernul va relua discutiile cu FMI privind reducerea TVA pentru alimentele de baza... Mugur Isarescu: "Trecerea la moneda euro in 2015 nu mai intra in discutie"...