Sute de firme sunt afectate direct sau indirect de inchiderea Arpechim, deoarece prejudiciaza productia combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea. Chiar daca nu au fost gandite ca unitati interdependente, Oltchim si Arpechim depind foarte mult una de cealalta.
Derivatele de petrol, procesat la Arpechim, se transforma in hidrocarburile de care are nevoie Oltchimul ca materii prime. In plus, etilena si propilena de la Arpechim aprovizioneaza instalatiile de la Oltchim.
Cei mai afectati sunt toti producatorii care folosesc masele plastice, dar si furnizorii de sare, calciu si energie. „Ceea ce se intampla la Arpechim influenteaza cat se poate de negativ mediul de afaceri din Romania. Si spun asta pentru ca, practic, s-a rupt lantul furnizorilor de material plastic. De exemplu, o fabrica de produse din material plastic, care detine o cota importanta din piata de aproximativ 30%, nu se mai poate aproviziona de la Oltchim.
Situatia este dramatica pentru unii oameni de afaceri, mai ales in contextul in care aceeasi materie prima nu o mai putem asigura din tara si o aducem tocmai din Taiwan, mult mai scump. Si, de aici, cifre de afaceri mai mici", a declarat pentru „Fin.ro" Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
De altfel, Arpechim s-a impus pe piata in special cu produse precum polietilena de mica si mare densitate, acrilonitrili, cianura de sodiu, dar si cu negru de fum si hidrocarburi aromatice.
Repornirea combinatului, in expectativa
La randul sau, analistul economic Niels Schnecker crede ca „inchiderea Arpechim creeaza multe probleme firmelor romanesti. Si asta pentru ca nu mai pot sa faca anumite aranjamente si trebuie sa cumpere de la pretul pietei. Oricum, daca majoritatea producatorilor de mase plastice cumparau materii prime de aici, acum trebuie sa le importe. In privinta Oltchim, compania vrea sa ia un credit bancar pentru pornirea instalatiilor petrochimice de la Arpechim.
Tot articolul, in Financiarul
Inca un meci Vintu-Ghita pentru controlul Realitatea TV... Vanzarile rezidentiale: Sudul ieftin a castigat „teren“ in fata nordului exclusivist...