Antena Căutare

Tsunamiul provocat de inchiderea Arpechim a maturat sute de firme din industria chimica

Oamenii de afaceri spun ca lantul furnizorilor de material plastic s-a rupt. Conducerea Oltchim vrea sa apeleze la credite de 100 mil. euro pentru repornirea activitatii combinatului din Pitesti. Dupa relansare, cele doua companii ar putea avea o productie lunara de 70 mil. euro.

Sute de firme sunt afectate direct sau indirect de inchiderea Arpechim, deoa­rece prejudiciaza productia com­bi­na­tului Oltchim Ramnicu-Valcea. Chiar daca nu au fost gandite ca unitati interde­pen­dente, Oltchim si Arpe­chim depind foarte mult una de cea­lalta.

Derivatele de petrol, procesat la Arpechim, se transfor­ma in hidrocar­burile de care are nevoie Oltchi­mul ca materii prime. In plus, eti­lena si propilena de la Arpechim aprovi­zio­neaza instalatiile de la Oltchim.

Cei mai afectati sunt toti producatorii care folosesc masele plastice, dar si furnizorii de sare, calciu si energie. „Ceea ce se intampla la Arpechim influenteaza cat se poate de negativ mediul de afaceri din Romania. Si spun asta pentru ca, practic, s-a rupt lantul furnizorilor de material plastic. De exemplu, o fabrica de produse din mate­rial plastic, care detine o cota importanta din piata de aproximativ 30%, nu se mai poate aproviziona de la Oltchim.

Situatia este dramatica pentru unii oameni de afaceri, mai ales in con­textul in care aceeasi materie prima nu o mai putem asigura din tara si o aducem tocmai din Taiwan, mult mai scump. Si, de aici, cifre de afaceri mai mici", a de­clarat pentru „Fin.ro" Florin Pogo­naru, presedintele Asociatiei Oameni­lor de Afaceri din Romania.

De altfel, Arpechim s-a impus pe piata in special cu produse precum polietilena de mica si mare densitate, acriloni­trili, cianura de sodiu, dar si cu negru de fum si hidrocarburi aromatice.

Repornirea combinatului, in expectativa

La randul sau, analistul economic Niels Schnecker crede ca „inchiderea Arpechim creeaza multe probleme fir­melor romanesti. Si asta pentru ca nu mai pot sa faca anumite aranja­mente si trebuie sa cumpere de la pretul pietei. Oricum, daca majorita­tea producatorilor de mase plastice cumparau materii prime de aici, acum trebuie sa le importe. In privin­ta Oltchim, compania vrea sa ia un credit bancar pentru pornirea instala­tiilor petrochimice de la Arpechim.

Tot articolul, in Financiarul

Inca un meci Vintu-Ghita pentru controlul Realitatea TV... Vanzarile rezidentiale: Sudul ieftin a castigat „teren“ in fata nordului exclusivist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x