Antena Căutare

TVA majorata din nou si cota unica redusa, daca FMI aproba planul lui Boc?

Cota unica ar putea fi redusa si TVA ar putea fi majorata din nou. Acesta este un scenariu care ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, daca FMI aproba planul "secret" al Guvernului.

Surse din cadrul coalitiei de guvernamant au declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca au in vedere reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%.

Chiar daca ministrul Sebastian Vladescu spunea zilele trecute ca sistemul de taxe si impozite nu va fi modificat, coalitia de guvernare se pare ca doreste reducerea cotei unice la 10% si cresterea TVA la 25%.

Prin aceasta masura, ar putea fi introduse noi impozite in agricultura, cum ar fi taxa pentru nelucrarea pamantului. Totodata, si impozitele pe proprietatile imobiliare ar putea fi marite, de la 1 ianuarie 2011.

Sursele guvernamentale citate au declarat ca decizia va fi luata insa in acord cu FMI, care vrea masuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursa sigura, desi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat.

Reducerea cotei unice este vazuta in coalitie drept cel mai important element de sustinere a cresterii economice si de atragere a investitiilor straine, fara de care nu se poate relua cresterea economica.

Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul sau o analiza in care arata ca o cota unica redusa la 10% incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasarile bugetare.

Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice consta intr-o colectare suplimentara de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.

Cu o cota de impozitare de 10%, Romania se va clasa pe aceeasi pozitie cu Bulgaria, astfel creandu-se premisele pentru atragerea unor investitii straine, avand in vedere ca forta de munca a devenit mai ieftina acum, in urma reducerilor aplicate.

Capital Economics: Economia Romaniei scade cu 2,5% pana in 2011... UPDATE / FMI, in vizita la Bucuresti: Au fost facute progrese, dar trebuie dinamizata reforma pensiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x