Surse din cadrul coalitiei de guvernamant au declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca au in vedere reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%.
Chiar daca ministrul Sebastian Vladescu spunea zilele trecute ca sistemul de taxe si impozite nu va fi modificat, coalitia de guvernare se pare ca doreste reducerea cotei unice la 10% si cresterea TVA la 25%.
Prin aceasta masura, ar putea fi introduse noi impozite in agricultura, cum ar fi taxa pentru nelucrarea pamantului. Totodata, si impozitele pe proprietatile imobiliare ar putea fi marite, de la 1 ianuarie 2011.
Sursele guvernamentale citate au declarat ca decizia va fi luata insa in acord cu FMI, care vrea masuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursa sigura, desi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat.
Reducerea cotei unice este vazuta in coalitie drept cel mai important element de sustinere a cresterii economice si de atragere a investitiilor straine, fara de care nu se poate relua cresterea economica.
Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul sau o analiza in care arata ca o cota unica redusa la 10% incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasarile bugetare.
Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice consta intr-o colectare suplimentara de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.
Cu o cota de impozitare de 10%, Romania se va clasa pe aceeasi pozitie cu Bulgaria, astfel creandu-se premisele pentru atragerea unor investitii straine, avand in vedere ca forta de munca a devenit mai ieftina acum, in urma reducerilor aplicate.