Antena Căutare

Ungaria majoreaza TVA la 27%, in 2012. Cel mai mare nivel din Uniunea Europeana

Parlamentul ungar a aprobat marti o lege referitoare la fiscalitate care include si majorarea, de anul viitor, a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, transmite AFP.


Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anuntat in luna septembrie ca Ungaria va majora anul viitor TVA la 27% si va aplica un program de ajustari fiscale de 750 miliarde forinti (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinti mai mare decat planul initial, potrivit Mediafax.

Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.

Adoptarea legii a avut loc intr-un mediu economic dificil in Ungaria, care a fost nevoita sa solicite un nou acord cu FMI si Comisia Europeana din cauza dificultatilor de a se finanta de pe piata, in contextul crizei datoriilor din zona euro.

Ungaria si-a pierdut credibilitatea dupa mai multe masuri controversate luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum nationalizarea fondurilor de pensii private si introducerea de taxe speciale in sistemul bancar si alte cateva sectoare, inclusiv cel al telecomunicatiilor.

O sursa citata de publicatia Portfolio a declarat ca guvernul ar putea majora taxa speciala aplicata bancilor, daca justitia va decide ca statul trebuie sa despagubeasca bancile pentru pierderile inregistrate in urma programului de rambursare anticipata a creditelor in valuta la rate de schimb fixe, sub cele din piata.

Pe site-ul Parlamentului de la Budapesta a fost publicat un proiect de lege potrivit caruia deciziile in defavoarea statului ungar ale Curtii Constitutionale sau ale Curtii Europene de Justitie ar putea duce la majorarea unor taxe, pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate. Proiectul nu mentioneaza sectorul financiar.

Sursa a spus insa ca proiectul este destinat sectorului bancar.

Bancile din Ungaria au apelat la Curtea Constitutionala, dupa ce Parlamentul a aprobat in septembrie o lege care prevede ca populatia poate rambursa anticipat imprumuturile in valuta, la rate de schimb sub nivelul celor din piata. Institutiile de credit au cerut totodata sprijinul Comisiei Europene.

Guvernul ungar nu a inceput nicio reforma de fond, fapt care ingrijoreaza in mod special agentiile de evaluare financiara, comenteaza AFP.

Ratingul Ungariei este cu numai o treapta peste nivelul considerat specilativ, forintul s-a parbusit in ultimele saptamani, iar tara are dificultati de refinantare pe piata. Ungaria a cerut luni Comisiei Europene si FMI un posibil ajutor financiar printr-un program preventiv, autoritatile afirmand ca nu vor un ajutor financiar.

Statul ungar a fost salvat de la faliment in 2008 printr-un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE.

Bugetul pentru 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmeaza sa fie aprobat la inceputul saptamanii viitoare.

Lira sterlina, istorie: Marea Britanie va intra in ''familia euro''... SUA: Cresterea PIB-ului a fost revizuita in scadere cu 0,5%, la 2,0%...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x