Antena Căutare

Uniunea Europeană analizează măsuri de protejare a economiei de impactul epidemiei de coronavirus

Uniunea Europeană analizează măsuri de protejare a economiei de impactul epidemiei de coronavirus, au declarat luni oficiali europeni, în timp ce riscul sanitar din Europa a fost ridicat la înalt, în urma răspândirii virusului în majoritatea ţărilor din blocul comunitar, transmite Reuters.

Numai în Italia bilanţul deceselor a crescut luni cu 18, la 52, iar numărul total al cazurilor a ajuns la 2.036, în creştere de la un număr de 1.694 de cazuri înregistrat duminică. La nivel mondial, numărul total al deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a urcat la 3.044. În afara Chinei, virusul s-a răspândit rapid, în 53 de ţări, cu peste 6.500 de cazuri şi peste 100 de decese.

Declanşarea bruscă a epidemiei în Europa, de la jumătatea lunii februarie, împinge ţările U să îşi coordoneze reacţiile economice şi în sectorul sănătăţii. Cazurile s-au concentrat iniţial în China, unde coronavirusul a apărut în decembrie 2019.

”UE este pregătită să se folosească de toate opţiunile de politici disponibile dacă şi când va fi nevoie pentru a ne proteja creşterea”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni, afirmând că riscurile epidemiei s-au materializat.

Gentiloni a menţionat transporturile, turismul şi industria auto între sectoarele cele mai afectate.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a spus că BCE este pregătită să ajute, dar că guvernele trebuie să fie în prima linie de apărare.

”Politica fiscală ar trebui să fie principalul instrument care este folosit ca reacţie în această situaţie. Reacţia noastră trebuie să fie calmă...şi prudentă”, a spus Guindos.

Într-o conferinţă extraordinară programată pentru miercuri, miniştrii de Finanţe din UE vor discuta măsuri imediate, la nivel naţional, pentru reducerea riscurile unei crize economice”, a spus Gentiloni.

Acesta a arătat că guvernele ”pot susţine sistemele de sănătate, asigura lichidităţi pentru firme şi asigura poate eşalonarea plăţii datoriilor, în faţa riscurilor de şomaj”. Unele state au luat deja astfel de măsuri, a adăugat Gentiloni.

Teleconferinţa va pregăti totodată terenul pentru o ”reacţie fiscală coordonată” care ar putea fi decisă la o reuniune a miniştrilor de Finanţe europeni din luna martie. Aceasta ar putea include măsuri extraordinare similare celor adoptate pentru combaterea crizei financiare globale din 2008, a spus comisarul, fără să ofere detalii.

Atunci, UE a intrudus derogări temporare de la reglementările referitoare la subvenţii, care au permis statelor membre să îşi susţină economiile mai liber.

În februarie, Germania a renunţat la opoziţia sa tradiţională faţă de creşterea investiţiilor la nivelul zonei euro, pe fondul creşterii îngrijorărilor provocate de o încetinire a activităţilor economice.

Semn că UE adoptă o politică fiscală mai relaxată, Gentiloni a lăudat măsurile anunţate de guvernul italian pentru a ajuta economia să reziste celei mai grave epidenii de coronavirus din Europa.

El a descris drept ”corespunzător” un pachet de măăsuri în valoare de 3,6 miliarde de euro anunţat duminică de ministrul italian de Finanţe Roberto Gualtieri, chiar dacă acesta va creşte deficitul bugetar al ţării.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că riscul sanitar legat de epidemia coronavirusului în Uniunea Europeană a crescut de la ”moderat” la ”ridicat.

Sursa : news.ro

Bursele au crescut luni la nivel mondial, anticipând reducerea dobânzilor; preţurile petrolului au urcat cu peste 4%... INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în ianuarie la 3,9%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x