Antena Căutare

Valeriu Tabara: Nu vom fi loviti de criza alimentara. Agricultorii il contrazic

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca Romania nu se va afla intr-o zona de criza alimentara, iar anul in curs se anunta unul bun din punct de vedere agricol. De cealalta parte, specialistii in agricultura si alimentatie il contrazic pe aacesta afirmand ca, dim­potriva, din lipsa unor politici agricole coeren­te, anul 2011 va fi mai rau ca 2010.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca productia agricola va fi atat de mare incat va fi suficienta inclusiv in ceea ce priveste excedentul pentru export.

Roma­nia nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile - si nu mai spun de celelalte, politice - exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mon­dial, si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agro-alimen­tara", a spus Tabara.

Acesta nu a pre­cizat si pe ce anume se bazeaza in pronosticul sau, dand de inteles ca singura garantie este data de previziu­nile meteo­rologice. Mai mult, presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca agricultura este o zona de mare interes pentru Roma­nia pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o criza a alimentelor.

Probabil toti stiti ca Romania are o popu­latie de aproximativ 22 de milioane de locuitori, dar are un po­tential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori", a declarat Traian Basescu.

O criza perpetua

Specialistii din agricultura chestionati de „Fin.ro" spun ca declaratiile minis­trului Tabara sunt declaratii pur politice.

Absolut toate declaratiile facute de domnul Tabara sunt politice, problema este ca nu stim ce politician sustine. Sa ne amintim ca tot mi­nistrul Tabara a declarat in urma cu cateva saptamani ca alimentele nu se vor scumpi, si acum constatam contrariul. Toti vedem ce dezastru este pe piata. Si, din cauza ca nu avem programe coerente in sectorul agricol, nu suntem in stare sa hranim nu 80 de mili­oa­ne de oameni, ci 20 de milioane", a de­cla­rat pentru „Fin.ro" Dragos Frumosu, pre­­se­­dintele Federatiei Sindicale din Indus­tria Alimentara.

In opinia lui Dragos Frumosu, problema principala a statului roman este ca nu stie sa-si protejeze pro­ductia agricola.

Problema e ca nu stim sa ne protejam productia. Chiar daca am avea o super­productie agricola, sa nu uitam ca avem comer­cianti care fac o afacere din alimen­te. Acestia exporta necontrolat, iar cand avem probleme impor­tam la preturi foarte mari. De aici si scumpirile. Deci, atata vreme cat statul nu se impune sa faca rezerve, nu vom avea alimente suficiente in Romania", explica Dragos Frumosu.

Tot articolul, in Financiarul

Parc de distractii asemanator cu Disneyland, in apropiere de Bucuresti... Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x