Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca productia agricola va fi atat de mare incat va fi suficienta inclusiv in ceea ce priveste excedentul pentru export.
„Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile - si nu mai spun de celelalte, politice - exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial, si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agro-alimentara", a spus Tabara.
Acesta nu a precizat si pe ce anume se bazeaza in pronosticul sau, dand de inteles ca singura garantie este data de previziunile meteorologice. Mai mult, presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca agricultura este o zona de mare interes pentru Romania pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o criza a alimentelor.
„Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de aproximativ 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori", a declarat Traian Basescu.
O criza perpetua
Specialistii din agricultura chestionati de „Fin.ro" spun ca declaratiile ministrului Tabara sunt declaratii pur politice.
„Absolut toate declaratiile facute de domnul Tabara sunt politice, problema este ca nu stim ce politician sustine. Sa ne amintim ca tot ministrul Tabara a declarat in urma cu cateva saptamani ca alimentele nu se vor scumpi, si acum constatam contrariul. Toti vedem ce dezastru este pe piata. Si, din cauza ca nu avem programe coerente in sectorul agricol, nu suntem in stare sa hranim nu 80 de milioane de oameni, ci 20 de milioane", a declarat pentru „Fin.ro" Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.
In opinia lui Dragos Frumosu, problema principala a statului roman este ca nu stie sa-si protejeze productia agricola.
„Problema e ca nu stim sa ne protejam productia. Chiar daca am avea o superproductie agricola, sa nu uitam ca avem comercianti care fac o afacere din alimente. Acestia exporta necontrolat, iar cand avem probleme importam la preturi foarte mari. De aici si scumpirile. Deci, atata vreme cat statul nu se impune sa faca rezerve, nu vom avea alimente suficiente in Romania", explica Dragos Frumosu.
Tot articolul, in Financiarul
Parc de distractii asemanator cu Disneyland, in apropiere de Bucuresti... Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul...