Antena Căutare

Vanzarea Petrom, cea mai proasta afacere facuta de Romania

Statul si-a furat singur caciula si a dat cea mai mare si mai valoroasa companie a tarii literalmente pe nimic. Austriecii de la OMV deja pot considera ca si-au scos banii dati pe companie, iar rezervele cu care Petrom s-a dat la pachet aproape ca garanteaza un profit net de 12 miliarde de dolari.



Privatizarea Petrom a facut ca firma capusata si pe pierderi sa fie eficientizata aproape instantaneu de austrieci: daca in 2004, anul privatizarii, inregistra o pierdere de 974 de milioane de lei - circa 246 de milioane de euro - si avea 52.000 de angajati, anul trecut, compania raporta un profit-record de 520 de milioane de euro, in conditiile in care economia a incheiat pe scadere economica, iar Romania a avut unele dintre cele mai dure masuri de austeritate din Europa. Numarul de angajati s-a redus si el cu peste jumatate, pana la 25.176, potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Un miliard de euro pentru decontaminari

In sase ani de cand austriecii sunt la timona companiei, OMV a incasat dividende de 1,921 miliarde de lei, ceea ce inseamna la cursul de azi in jur de 446 de milioane de euro.

Daca punem la socoteala cei 2,46 miliarde de lei pe care compania ii cere de la stat pentru decontaminarea sondelor si terenurilor vechi - obligatie asumata de stat in contractul de privatizare - se ajunge la peste un miliard de euro.

De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a mai spus ca decontaminarea Rafinariei Arpechim, care conform contractului va fi suportata tot de stat, mai costa si ea 400 de milioane de euro. Ulterior, Ministerul Economiei s-a grabit sa anunte ca vrea sa inceapa negocie¬rile pentru a cumpara Arpechim, astfel incat sa fie inglobata cu Oltchim.

Articolul continuă după reclamă

In 2004, cand a cumparat Petrom, OMV a platit pentru 33,34% din actiuni suma de 669 de milioane de euro. Ulterior, compania si-a majorat capitalul social cu 830,6 milioane de euro, operatiune la finalul careia OMV a ajuns sa detina 51% din actiuni.

Sume infime daca ne gandim ca in 2004, inainte de privatizare, Petrom detinea rafinariile Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti - cu o capacitate de rafinare totala de 8 milioane de tone, 612 statii de benzina, din care o treime aduse la standarde europene, 146 de depozite, 1.540 de autocisterne rutiere, 1.470 de vagoane, 15.000 de kilometri de conducte de petrol si gaze si numerar in valoare de 160 de milioane de euro. Compania avea 13.856 de sonde petroliere si 30 de milioane de metri patrati de teren.

Ba mai mult, statul s-a angajat la un contract inrobitor, concesionand pentru acesti bani si aproape intreaga rezerva de titei a tarii si angajandu-se sa nu majoreze redeventele petroliere pe o perioada de zece ani. Iar aici sunt incluse si jumatate din rezervele de gaze ale tarii.

Profit aproape garantat de 12 miliarde de dolari

Potrivit prospectului pentru vanzarea a 9,84% din Petrom, compania avea la finele anului 2010 rezerve dovedite de 832 de milioane bep (barili echivalent petrol - n.r.), din care 805 milioane in Romania. La un pret mediu al barilului de 85 de dolari, rezulta ca rezerva valoreaza 68 de miliarde de dolari.

Tot articolul, in Jurnalul National

BCR nu va fi listata la bursa din Bucuresti mai devreme de doi ani... UE: Penalizari sporite pentru statele in care deficitul bugetar depaseste limitele admise...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x