- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii vor primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%, după ce valoarea tichetelor de masă pe care le primesc salariaţii de la uscat a crescut de la 9,35 de lei la 15,09 lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat în acest sens şi lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT).
În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de HG privind acordarea alocaţiei zilnice de hrană pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave, se menţionează faptul că personalul îmbarcat pe nave beneficiază în prezent de alocaţie de hrană în cuantum de 26,28 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, şalande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control şi de 28,42 lei/zi pentru scafandri.
"În conformitate cu prevederile Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, salariaţii de la uscat primesc o alocaţie individuală de masă sub forma tichetelor de masă, informează Agerpres. Valoarea tichetului de masă conform Ordinului ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 2209/2013 în decembrie 2013 era la valoarea de 9,35 lei, iar conform Ordinului ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 625/2017 valoarea tichetului de masă a fost majorată la 15,09 lei începând cu luna mai 2017, ţinându-se cont de prevederile Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006 cu completările şi modificările ulterioare. Se poate observa că valoarea tichetului de masă a fost majorată în perioada decembrie 2013- mai 2017 cu un procent de 61,30%. Prin similitudine cu drepturile salariaţilor de la uscat ce primesc tichete de masă, este necesar ca şi valoarea alocaţiei de hrană să fie majorată cu acelaşi procent cu care a fost majorată valoarea tichetului de masă. Pentru asigurarea numărului de calorii prevăzut în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 185/1994 cu modificările şi completările este necesară actualizarea valorii alocaţiei de hrană cu acelaşi algoritm de calcul ce a fost aplicat la majorarea tichetelor de masă", se spune în nota de fundamentare.
Profesorii, la mila guvernului. Data salarilor a fost amânată: "Această amânare poate fi prelungită"
Astfel, alocaţia de hrană va fi de 42,38 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, nave fluviale cu propulsie de transport mărfuri şi călători, tancuri propulsate de bunkeraj, drage fluviale şi maritime, şlande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control, de 37,80 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe restul navelor şi corpurilor plutitoare nespecificate mai sus, nave de orice categorie pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernatului, pe timpul construcţiei şi reconstrucţiei în ţară şi de 45,84 lei/zi pentru scafandri.
Iniţiatorii proiectului de HG menţionează că alocaţia de hrană acordată reprezintă 4,6% din cheltuiala materială şi 0,92% din întreg bugetul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa.
"Creşterea alocaţiei de hrană cu 61,30% nu influenţează bugetul unităţii, acesta reprezentând astfel 7,56% din cheltuielile materiale şi 1,48% din întreg bugetul ARSVOM Constanţa, adică de la o alocaţie de hrană de 420.000 de lei/an se va înregistra o creştere la 677.000 lei/an", se precizează în document.
Nu ştii nici acum câţi bani vei lua lunar după schimbările fiscale? Calculează-ţi AICI noul salariu!
De asemenea, creşterea alocaţiilor pentru personalul navigant nu influenţează mediul de afaceri al al unităţii, fiindcă această creştere a alocaţiei de hrană nu reprezintă un efort financiar crescut.
''Odată cu creşterea indicelui de inflaţie la produsele de bază, puterea de cumpărare a salariaţilor a scăzut. Alinierea alocaţiei de hrană la preţul actual va duce la creşterea calităţii vieţii personalului navigant", se mai arată în notă.
Vești extraordinare pentru tineri! Programul Prima Casă primeşte fonduri de 2 miliarde de lei, în 2018 și urmează să fie... Veste cumplită pentru români! Guvernul vrea să renunțe la programul „Prima Casă”! Când se va întâmpla...