,,Desi veniturile au continuat sa scada de la un an la altul, pe fondul dificultatilor economice cu care se confrunta clientii nostri, rata de scadere s-a diminuat de la un trimestru la altul, ceea ce arata o tendinta de revenire a pietei, pe termen lung. Adoptia serviciilor de date mobile si in special a serviciilor de internet pe mobil a crescut semnificativ, fiind sustinuta de oferte cu valoare adaugata, care au inclus smartphone-uri la preturi avantajoase", a declarat Iñaki Berroeta.
Veniturile din servicii au coborat cu 10,6%, la 797,2 milioane de euro, iar marja EBITDA a fost de 36,6%, potrivit datelor companiei. Profitul operational al Vodafone Romania a fost afectat de amenda aplicata de Consiliul Concurentei, mai spun reprezentantii Vodafone. Consiliul Concurentei a amendat in luna februarie Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta.
Orange a fost amendata cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri din anul 2010 a operatorilor.
Deconectarile SIM-urilor micsoreaza baza de clienti
Numarul clientilor Vodafone a scazut cu 533.000 in anul fiscal 2010-2011, la 9.196.742 de utilizatori. Dintre acestia aproximativ 37% sunt abonati la serviciile operatorului, iar restul de 63% sunt detinatori de cartele preplatite. „Scaderea numarului de clienti a rezultat in urma deconectarilor SIM-urilor prepay inactive si a aplicarii unor noi standarde de raportare a bazei de clienti", noteaza compania.
De asemenea, concurenta crescuta de pe piata locala de telecomunicatii, care a determinat o scadere a preturilor din partea operatorilor in incercarea de a-si pastra clientii, combinata cu reducerea cheltuielilor utilizatorilor, a facut ca, intr-un an, Vodafone sa piarda peste 1 euro din valoarea venitului mediu per utilizator (ARPU).
Astfel, daca in anul financiar 2009-2010 ARPU mobil atingea o valoare de 7,6 euro, pentru anul financiar 2010-2011 valoarea acestui indicator a scazut la 6,5 euro, si la 6,1 euro pentru trimestrul incheiat la 31 martie.
Operatorul a avut cea mai mare eroziune a afacerilor
Comparand evolutia celor trei operatori de telefonie mobila in perioada aprilie 2010-martie 2011 cu aceeasi perioada a anului anterior, observam ca scaderea cea mai mare in ceea ce priveste veniturile apartine companiei Vodafone. Scaderea Orange in perioada analizata este de 3,42%, iar Cosmote a inregistrat o crestere a veniturilor de 4,8%.
Tot articolul, in Financiarul
Fiscul a incasat doar 14% din TVA de la dezvoltatorii persoane fizice... RATB ar putea deveni societate comerciala, pentru a putea accesa fonduri UE...