Până acum, mesajul transmis de autorități a fost acela că spitalele vor primi în această perioadă doar urgențele, fără să clarifice ce înseamnă „urgență”. Iar asta, pentru o gravidă cu sarcină înaintată, poate face diferența între viață și moarte!
De aceea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă vine cu clarificări și subliniază că gravidele și pacienții care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.
Citește și: Noua ordonanță militară, anunțată! Țăndărei, în carantină TOTALĂ. Ce alte restricții se impun?
Prin urmare, nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate.
Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate.
Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.