Au trecut ani buni de atunci, însă ziua de 4 februarie va rămâne în continuare în istorie ca o zi neagră, căci atunci aproape 23.000 de persoane şi-au pierdut vieţile, iar alte 76.000 au fost rănite, în urma unui cutremur de 7,5 grade ce s-a produs în Guatemala în 1976.
Seismul, care a avut lc la o adâncime de cinci kilometri, la 160 de kilometric nord de Capitala Ciudad de Guatemala, a fost resimţit în mai multe zone, printre care Belice, El Salvador, Honduras şi Mexic. De asemenea, a fost urmat de mai multe replici, care au fost la fel de puternice, ele înregistrând magnitudini de 5, 8, 5, 7 şi 5, 2 grade.
Efectele cutremurului, devastatoare
În urma cutremurului de 7, 5 grade, Guatemala a fost distrusă aproape complet. Nu mai puţin de 23.000 de oameni au murit, alţi 76.000 au fost răniţi şi mai mult de un milion au rămas fără locuinţe.
Ba mai mult, numeroase spitale au fost distruse sau serios avariate. De asemenea, în pământ au apărut fisuri uriaşe, până la un metru diametru, fapt ce a oferit o imagine desprinsă din parcă din filmele horror.
Efectele au fost atât de uriaşe, deoarece seismul s-a produs în timpul nopţii, când majoritatea populaţiei dormea. De asemenea, acesta a contribuit la numărul ridicat de victime în timpul războiului civil ce s-a desfăşurat în 1960 şi 1996, fiind cel mai lung război civil din istoria Americii Latine, care a avut o influență profundă asupra Guatemalei.
Procesul de reconstrucţie a durat mai bine de 10 ani
După 10 ani în care imobilele şi drumurile distruse au fost reconstruite, astăzi este mai greu să găseşti vreo urmă a seismului teribil. Iar acest lucru se datorează şi donaţiilor externe, căci Guvernul Statelor Unite a intervenit imediat cu patru milioane de dolari.
Ba mai mult, în doar şase zile, au fost strâne 15 milioane de dolari, bani ce au venit din donaţiile făcute de oameni din toate colţurile Americii. De asemenea, SUA a trimis personal militar pentru a se ocupa de ordinea public, dar şi alimente şi medicamente pentru oamenii care au avut de suferit în urma seismului.