In 1943, in Grosse-Ile, o insula pe fluviul Sfantul Laurentiu situata in provincia Quebec, oameni de stiinta canadieni s-au intalnit in cel mai mare secret pentru a produce mari cantitati de antrax, carbunele emfizematos, ce urma apoi sa serveasca la fabricarea de bombe.
In vremea aceea, Aliatii se pregateau pentru un razboi bacteriologic contra Germaniei naziste si primul ministru britanic Winston Churchill dorea sa se obtina o jumatate de milion de bombe cu antrax.
Dar laboratorul canadian a cunoscut probleme pentru producerea bacteriei, cercetarile de la Grosse-Ile terminandu-se in august 1944 pentru a fi continuate apoi de laboratoare americane. Numai 5.000 de bombe cu antrax vor fi in final trimise in Anglia inainte de incheierea razboiului, relateaza documentarul, potrivit Agerpres.
In pofida dificultatilor, laboratorul canadian ar fi produs circa 70 de miliarde de doze mortale, suficiente pentru a distruge de 30 de ori populatia mondiala la vremea aceea.
Despre produsul laboratorului, ei l-au luat cu ei pana in mijlocul fluviului Sfantul Laurentiu, apoi, imi duc aminte, au amestecat antraxul cu un solvent si l-au lasat asa mai mult timp, dupa care au aruncat totul la fundul apei', povesteste in documentar un cercetator al acelei perioade, Thomas Stovell.
Grosse-Ile este de asemenea cunoscuta pentru a fi fost locul de carantina a zeci de mii de imigranti, mai ales irlandezi, in secolul al XIX-lea.
Dacian Ciolos intermediaza relatiile comerciale dintre Republica Moldova si UE... Datoria publica a SUA a depasit 13.000 miliarde dolari...