Antena Căutare

Albert Einstein și semnătura „atomică”. Cum avea să hotărască, fără voie, sfârșitul Hiroshimei în 1945

Albert Einstein s-a născut în Ulm (Germania), în 1879, într-o familie de evrei. Nu a vorbit până la trei ani și a dat impresia tuturor că este retard mintal. Însă, când a început să vorbească, nimeni nu îl înțelegea și toți îl disprețuiau

Albert Einstein și semnătura „atomică”. Cum avea să hotărască, fără voie, sfârșitul Hiroshimei în 1945
Albert Einstein și semnatura atomica

Albert Einstein s-a născut în Ulm (Germania), în 1879, într-o familie de evrei. Nu a vorbit până la trei ani și a dat impresia tuturor că este retard mintal. Însă, când a început să vorbească, nimeni nu îl înțelegea și toți îl disprețuiau

A fost cu greu acceptat la școli, căci profesorii îl considerau nu doar un copil-problemă, ci și un îndărătnic, care nu voia să învețe. Însă acest îndărătnic, cu cât creștea, cu atât manifesta mai mult înclinații spre mecanică și fizică, iubind în aceeași măsură și matematica căreia deja îi descifrase cu abilitate concepetele-i dificile.

(Albert Einstein la 3 ani)


Forțat de mama sa, lua la șase ani lecții de vioară. Dar drumul său era altul: la numai 10 ani avea să pătrundă în tainele lui Kant și în Elementele lui Euclid, înțelegându-i celui din urmă raționamentul deductiv . La 12 ani (1891) stăpânea geometria euclidiană, iar la 17 ani, în anul 1896, după încheierea studiilor la Aarau, se înscria la Universitatea Federală Politehnică (ETH) din Zürich, unde își va pregăti și doctoratul.

(Albert Einstein la 14 ani)

Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), ce unește mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915), care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.
Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară.

Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei, ci a fost și un activ militant al păcii. Deși Albert Einstein nu a participat direct la inventarea bombei atomice, savantul a avut un rol esențial în materializarea acesteia.

(Albert Einstein interpretând „Sonata pentru vioară”, Mozart)

În 1905, ca parte a Teoriei Relativității, Einstein făcea dezvăluiri fără precedent: o cantitate mare de energie ar fi putut fi degajată de o cantitate mică de materie; fapt simplu exprimat prin ecuația E=mc2. Mai târziu, bomba atomică avea să ilusteze, în mod clar, acest principiu. Însă, în viziunea savantului bombele nu se vedeau ca în realitate; el se considera un pacifist. Mai mult, în 1929, Einstein asigura cetățenii, în mod public, de faptul că va refuza categoric orice implicare directă ori indirectă într-un eventual război. Însă, lucrurile aveau să se schimbe.

(Albert Einstein la 25 de ani, 1904)

Venirea la putere a lui Adolf Hitler, în Germania anului 1933, l-a determinat pe Einstein să reconsidere ideea de a rămâne un pacifist absolut. Persecutarea evreilor avea să implice, între 1933-1935, și fuga din țară o unor oameni de știință de etnie evreiască: pe lângă Albert Einstein, spre America au pornit alți doi fizicieni: Eugene Wigner și Leo Szilard. De departe, cel mai mare rol al lui Einstein, în inventarea bombei atomice, a survenit o dată cu semnarea cunoscutei scrisori destinate președintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin Rooselvelt, prin care cerea crearea unei astfel de bombe.

(Eugene Winger, fizician și matematician american de origine maghiară)

(Leo Szilard, fizician și inventator american de origine maghiară)

În anul 1938, fizicienii germani Otto Hahn şi Fritz Strassman descopereau, la Berlin, că în procesul de fisiune (divizarea nucleului de uraniu în două cu ajutorul unui neutron), se dezvolta o mare cantitate de energie. Și nu s-au oprit aici: au descoperit și posibilitatea realizării unei reacţii în lanţ. După această descoperire, Germania se autoreduce la tăcere: nici urmă de publicații științifice cu referire la acest subiect.

Tăcerea germanilor s-a transformat în bănuială pentru fizicienii americani. Iar bănuielile lor s-au concretizat atunci când naziştii au interzis exploatarea uraniului din minele cehoslovace, ceea ce însemna că fizicienii germani se pregăteau de construirea unei bombe atomice folosindu-se de uraniu.

(Otto Hahn (dreapta) şi Fritz Strassman (stânga))

Printre fizicienii fugiți în America, ce se arătau suspicioși, s-au numărau și Leo Szilard și Eugene Winger, ambii fără niciun fel de influență politică. În iulie 1939 cei doi cer ajutorul lui Einstein, care s-a arătat profund uluit.

Cu ajutorul lui Einstein, Szilard și Winger trimit o scrisoare preşedintelui Americii, Franklin Delano Roosevelt, în august 1939, prin care îi comunicau acestuia descoperirile făcute în ultima perioadă și planurile germanilor, avertizându-l de realul pericol pe care îl presupunea crearea unei bombe atomice de sorginte germană.

(Einstein și Szilard redactând scrisorea către Rooselvelt)

Rooselvelt a primit scrisoarea abia în octombrie 1939, prin Alexander Sashs, un prieten apropiat președintelui. Între timp, Germania invadase deja Polonia și vremea unei schimbări radicale sosise.

În acelaşi an, preşedintele a dat acordul fizicienilor, iar planurile şi operaţiunile au devenit strict secrete. Totodată, Roosevelt a creat și Comitetul de Consultanţă Briggs. Însă, în cadrul Comitetului, lucrurile se mișcau anevoios, fapt ce i-a determinat pe cei trei fizicieni să trimită o altă scrisoare, în aprilie 1940, îndreptată acum spre președintele Comitetului Briggs, Lyman Briggs, căruia îi cereau mai multă implicare. Cu toate acestea, cercetările au decurs la fel de lent, încât crearea unei bombe atomice reprezenta un fapt extrem de îndepărtat și foarte puțin probabil.

(Scrisoarea redactată de cei trei fizicieni (Albert Einstein, Leo Szilard și Eugene Winger), către președintele Roosevelt)

Ronald Clark, biograful care a urmărit, în detaliu, activitatea lui Einstein, afirma:

Sunt convins să o bombă atomică avea să vadă lumina zilei chiar și fără intervenția lui Einstein, doar că lucrurile nu s-ar fi întâmplat la fel de repede, astfel încât bomba să fie gata în timpul războiului din Japonia.

(Comitetul Briggs. De la stânga la dreapta: Harold C. Urey, Ernest O. Lawrence, James B. Conant, Lyman J. Briggs, E. V. Murphree și Arthur Compton)

În decembrie 1941, Vannevar Bush, coordonatorul activității științifice legate de constuirea bombei atomice, i-a cerut lui Einstein, în câteva rânduri, sfaturi în chestiuni de natură teoretică. Însă, doar atât. În tot acest timp, Bush l-a ținut pe Einstein departe de toate activitățile care priveau bomba atomică. Bush nu credea în puterea lui Einstein de a ține ascuns un secret... nuclear.

(Vannear Bush, inginer și inventator american)

Bombardarea atomică a Japoniei avea sa se producă în august 1945, iar în toată perioada ce a urmat, Einstein s-a abținut de la orice comentariu pe marginea acestui subiect. Timp de un an de zile.

(Vedere bomba atomică - Hiroshima - efectul Little Boy)

Un scurt articol de pe prima pagina a ziarului New York Times titra o declarație a savantului, în numărul din 19 august 1946:

Prof. Albert Einstein a declarat: Sunt sigur că președintele Roosevelt ar fi interzis bombardamentul atomic în Hiroshima și că, cel mai probabil, a făcut acest lucru doar pentru a pune capăt războiului din Pacific înainte ca Rusia să se alăture. Am condamnat întotdeauna folosirea bombei atomice împotriva Japoniei.

În noiembrie 1954, cu cinci luni înainte de a muri, Einstein era cuprins de anumite sentimente:

Am făcut cea mai mare greșeală din viața mea... când am semnat scrisoarea trimisă președintelui Roosevelt, prin care încurajam fabricarea bombelor atomice, însă totul a avut o justificare – pericolul ar fi fost același, doar că ar fi fost creat de germani.

O ambarcațiune cu 700 de imigranți la bord a naufragiat în largul Libiei... ”Little Boy” i-a arătat Hiroshimei că era mare și puternic. Dezastrul, mutilarea și durerea din 1945 văzute în imagini...
Video recomandate
Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | Sezonul 1, episodul 11, 29 septembrie 2023. Eva nu se lasă consolată de către familie după ce s-a despărțit de Victor
Lasă-mă, îmi place! Camera 609 | Sezonul 1, episodul 11, 29 septembrie 2023. Eva nu se lasă consolată de către familie după ce s-a despărțit de Victor Vineri, 29.09.2023, 21:00
Parteneri Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz savuros Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz savuros Catine.ro Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Happy Channel „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” Libertatea.ro Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Ziare.com Ce a ajuns să facă Ion Țiriac cu mașinile sale de lux! La ce a apelat miliardarul român: „Asta e marea problemă!” Ce a ajuns să facă Ion Țiriac cu mașinile sale de lux! La ce a apelat miliardarul român: „Asta e marea problemă!” AntenaSport Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Elle S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie Spynews.ro Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț BZI Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cookie cu ciocolată, din doar 3 ingrediente. Fără făină, unt sau ulei Cookie cu ciocolată, din doar 3 ingrediente. Fără făină, unt sau ulei HelloTaste.ro Horoscop 30 septembrie 2023. Taurii sunt atenți la detalii, Berbecii sunt plini de energie și ambiție Horoscop 30 septembrie 2023. Taurii sunt atenți la detalii, Berbecii sunt plini de energie și ambiție Antena3.ro Ce au făcut crocodilii dintr-un râu cu un câine aflat în pericol. Experții n-au mai văzut reptile care să se comporte așa Ce au făcut crocodilii dintr-un râu cu un câine aflat în pericol. Experții n-au mai văzut reptile care să se comporte așa useit Horoscopul zilei de 30 septembrie 2023. Balanțele se simt norocoase. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 30 septembrie 2023. Balanțele se simt norocoase. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Ultimele weekend-uri cu străzi deschise: festivalul „înghite” o nouă stradă din Rahova Ultimele weekend-uri cu străzi deschise: festivalul „înghite” o nouă stradă din Rahova Wall-Street De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu Kudika Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Playtech Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Redactia.ro Primele imagini surprinse înainte de tragedia din 2 Mai. Vlad Pascu i-a omorât pe tineri în timp ce mergeau pe trotuar Primele imagini surprinse înainte de tragedia din 2 Mai. Vlad Pascu i-a omorât pe tineri în timp ce mergeau pe trotuar Observator Ce este indicat să știi despre ReLEX SMILE. Cea mai nouă intervenție oculară cu laser Ce este indicat să știi despre ReLEX SMILE. Cea mai nouă intervenție oculară cu laser MediCOOL 10 rețete de garnituri pentru orice fel de mâncare. Preparate perfecte pentru mesele alături de cei dragi 10 rețete de garnituri pentru orice fel de mâncare. Preparate perfecte pentru mesele alături de cei dragi HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Polițista care l-a pus pe fugă pe George Simion are PROBLEME mari. E un caz „George Floyd” românesc Polițista care l-a pus pe fugă pe George Simion are PROBLEME mari. E un caz „George Floyd” românesc Gandul Ea este amanta lui Călin Donca. Beatrice locuiește alături de milionar și soția lui! Relația ciudată dintre cei trei Ea este amanta lui Călin Donca. Beatrice locuiește alături de milionar și soția lui! Relația ciudată dintre cei trei CanCan Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele  Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele  DeParinti Britney Spears s-a filmat în timp ce dansa cu două cuțite în mână. Fanii se tem pentru siguranța ei Britney Spears s-a filmat în timp ce dansa cu două cuțite în mână. Fanii se tem pentru siguranța ei ZUTV Casca Meta Quest 3 a fost dezvăluită. Cât costă noul dispozitiv de realitate virtuală Casca Meta Quest 3 a fost dezvăluită. Cât costă noul dispozitiv de realitate virtuală UseIT Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video În spatele Camerei 609 | Episodul 6 În spatele Camerei 609 | Episodul 6 Vineri, 29.09.2023, 23:50
x