France Presse (AFP) il citeaza pe ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, care a declarat ca tara sa se opune introducerii pe agenda summitului Uniunii Europene, ce se va desfasura la jumatatea lunii octombrie, a subiectului aderarii la Schengen a celor doua tari, deoarece este foarte putin probabil sa se schimbe ceva pana atunci, potrivit AFP.
"Ar fi nerezonabil sa ridicam aceasta problema la summit, deoarece nu vedem ce ar putea sa se schimbe pana in octombrie", a afirmat acesta.
Cotidianul economic Financial Times subliniaza ca sperantele celor doua tari de a intra in Schengen au fost spulberate, joi, cand tarile nordice s-au opus aderarii lor din cauza ingrijorarilor privind coruptia, citandu-l tot pe ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, care a declarat ca "imaginati-va ca aveti o usa cu opt dintre cele mai bune lacate din lume. Dar in fata acestei usi sta cineva care lasa pe toata lumea sa intre, atunci aveti o problema".
Televiziunea publica finlandeza YLE a titrat "Finlanda blocheaza demersurile roman si bulgar de aderare la spatiul Schengen" si a preluat declaratia ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen, care a explicat ca "problema a fost discutata in cadrul Marii Comisii a Parlamentului si al Comitetului guvernamentale pentru Afaceri UE (...) Iar pozitia noastra privind aderarea lor a fost negativa (...) Nu avem deplina incredere ca aceste tari vor fi capabile sa securizeze granitele externe ale UE, din cauza coruptiei, intre altele".
Iar cotidianul olandez De Volkskrant a apreciat ca amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motivata partial de opozitia Olandei, ar trebui sa ii bucure pe locuitorii acestor tari.
"Rareori romanii si bulgarii primesc vesti bune, totusi, la 22 septembrie au primit. Consiliul de ministii al UE a decis sa amane pe o perioada nedeterminata decizia privind intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie", scrie De Volkskrant.
Finlanda si Olanda au afirmat ca si-ar putea revizui pozitia, dupa raportul Comisiei Europene din februarie 2012.
"De fapt, Romania si Bulgaria au intrat in UE prea devreme, de aceea avem monitorizarea Comisiei si de aceea vorbim despre extinderea Schengen atat de serios", informeaza AFP, citandul pe ministrul olandez al Imigratiei Gerd Leers.
Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a socat ONU: Atentatele de la 9/11, un "mister"... SUA acuza Pakistanul de sprijinirea talibanilor din Afganistan...