Antena Căutare

Americanii de pe portavionul Ronald Reagan, expusi la radiatii in Japonia

Echipajul portavionului american Ronald Reagan, sosit duminica in largul coastelor din nord-estul Japoniei, a fost expus radiatiilor care au emanat de la centrala nucleara de la Fukushima, afectata de seismul de vineri, nava fiind repozitionata, relateaza Le Point online.

"Flota a Saptea si-a repozitionat temporar navele si avioanele, indepartandu-le de centrala de la Fukushima Daiichi 1, dupa ce au fost detectate niveluri scazute de contaminare a aerului si a echipajelor sale operand in regiune", se arata intr-un comunicat al Flotei a Saptea.

"Sursa acestei radioactivitati in suspensie in aer este un nor provenind de la uzina nucleara de la Fukushima Daiichi", a explicat sursa citata.

Nivelul de radiatii este totusi slab si nu constituie un pericol pentru sanatate - cat sub nivelul unei expuneri timp de o luna la radiatiile naturale provenind din sol, de la soare sau din roci - se arata intr-un comunicat militar.

Portavionul opera la circa 160 de kilometri nord-est de centrala, inainte de a fi repozitionat.

"Cu titlu de precautie, Ronald Reagan si alte nave ale celei de-a Saptea Flote, care efectueaza o misiune umanitara in regiune, s-au indepartat de curentii care sufla in zona, pentru a face un bilant al situatiei si a determina care sunt actiunile necesare mai departe", se mai arata in comunicat.

Cotidianul american New York Times scrie, la randul sau, luni, ca Pentagonul se pregateste sa anunte ca echipajul de pe portavionul Ronald Reagan a fost expus si a primit, intr-o ora, echivalentul a unei luni intregi de expunere la radiatii. Citand oficiali ai Guvernului american care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ziarul scrie ca nava a traversat un nor incarcat cu radioactivitate emanata de la centralele japoneze afectate de seism in momentul in care vasul s-a apropiat de coastele Japoniei, pentru misiunea sa umanitara.

Ziarul adauga ca mai multe elicoptere americane care efectuau zboruri la 96 de kilometri nord de reactoarele afectate au fost acoperite cu un praf radioactiv care a fost indepartat.

Potrivit sursei citate, nu exista inca nici un fel de informatii referitoare la eventuale efecte negative in legatura cu aceasta expunere a personalului militar american.

Sursa: Jurnalul National

Foto: brisbanepilots.com.au

Japonia, ca dupa al doilea razboi mondial... Banca Japoniei a introdus fonduri record in sistemul financiar, pentru a proteja economia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x