"Zeci de nave de pescuit au intrat in apele noastre, insotite de sase nave ale garzii de coasta taiwaneze", a declarat un purtator de cuvant al pazei de coasta japoneze, precizand ca anumite nave ale pazei de coasta taiwaneze transporta trupe de elita inarmate. Conform unui responsabil al pazei de coasta japoneze citat de agentia Jiji, navele de pescuit arborau drapele si banderole, dintre care una proclama: "Juram sa aparam Diaoyutai" (numele taiwanez al insulelor).
Ambarcatiunile surprinse de paza de coasta nipon fac parte dintr-o flota de aproximativ 50 de nave de pescuit, insotite de 12 nave ale pazei de coasta, care a parasit insula Taiwan, luni, cu scopul de a afirma suveranitatea taiwaneza asupra arhipelagului Senkaku, numit Diaoyutai de taiwanezi.
Cand au ajuns in apropierea apelor teritoriale japoneze, paza de coasta nipona a prevenit navele taiwaneze sa nu mearga mai departe. Insa un membru al garzii de coasta taiwaneze a raspuns prin radio: "Acestea sunt apele Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului, n.r.) si avem tot dreptul sa fim aici".
Grupul de insule nelocuite, situat la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la 400 kilometri vest de Okinawa (sud de Japonia), este la originea situatiei tensionate dintre Japonia, care le controleaza, si China si Taiwan, care le revendica. Conflictul dintre cele trei state a escaladat brusc, la inceputul lui septembrie, dupa ce guvernul de la Tokyo a cumparat trei dintre insule de la proprietarul privat nipon. Beijingul a decis imediat ca trimita nave catre micul arhipelag, in timp ce a demarat o saptamana de manifestatii antijaponeze, uneori violente, pe intreg teritoriul Chinei.
China a lansat primului sau portavion
Autoritatile de la Beijing au anuntat, marti, intrarea in serviciu a primului portavion chinez, potrivit AFP. "In aceasta dimineata, primul portavion chinez, Liaoning, a fost admis oficial in serviciul activ", a anuntat intr-un comunicat Ministerul chinez al Apararii, anuntand astfel ca a denumit nava, construita pornind de la o coca fabricata in fosta URSS; cu numele unei provincii din nord-estul Chinei.
Portavionul va permite Chinei "sporirea capacitatilor de lupta a marinei sale nationale la un nivel modern si ameliorarea capacitatilor sale de aparare (...) Nava va juca un rol important in apararea intereselor suverane ale statului ", a precizat Ministerul chinez al Apararii.
Liaoning, o nava la origine denumita "Variag" si destinata Marinei sovietice, a fost renovata timp de mai multi ani pe un santier naval din Dalian (provincia Liaoning). Portavionul, care reprezinta ambitiile navale ale Beijingului, a efectuat prima sa iesire pe mare in august 2011. Si, ulterior, ea a fost supusa unui numar de circa zece teste pe mare.
Potrivit unor experti, va fi nevoie de mai multi ani pentru ca Beijingul sa se doteze cu un grup aeronaval complet operational. Mai mult, acestia au apreciat ca oficialii chinezi au demarat deja, fara sa anunte, un program de construire a unui alt portavion, sau chiar a doua astfel de nave.
Foto: msnbc.msn.com