Antena Căutare

Armata siriană anunţă că a recucerit oraşul-cheie Maaret al-Numan din Idleb în nord-vestul Siriei

Forţele regimului sirian au anunţat miercuri că au recucerit oraşul strategic Maaret al-Numan, după săptămâni de bombardamente asupra unei regiuni în nord-vestul Siriei dominate de grupări jihadiste şi rebeli, relatează AFP.

Al doilea oraş din provincia Idleb, Maaret al-Numan s-a aflat ani de zile în centrul ”revoluţiei”, înainte să devină, din cauza raidurilor forţelor proguvernamwentale şi ruse, un oraş-fantomă.

Săptămâni de confruntări armate în această provincie au condus la un exod vast. De la începutul lui decembrie, 358.000 de persoane au fost deplasate de violenţe, majoritatea femei şi copii potrivit ONU.

Oraşul Maaret al-Numan este strategic deoarece se află pe autostrada M5 - care leagă Alepul, marea metropolă din nord, de Damasc, capitala ţării - pe care puterea lui Bashar al-Assad caută să o securizeze.

Susţinut de aviaţia aliatului să rus, regimul a repetat neîncetat că va recuceri întreaga regiune Idleb, în care nu deţine controlul.

”Forţele noastre au reuşit în ultimele zile să eliminen terorismul în mai multe sate şi localităţi” din Idleb, a anunţat la televiziune un conducător militar, care citea un comunicat al Comandamentului armatei.

Militarul a înşirat numele a aproximativ 20 de oraşe, inclusiv Maaret al-Numan, în care forţele guvernamentale au pătruns marţi.

Scăpând puterii centrale din 2012, oraşul număra acum câteva luni 150.000 de locuitori. Însă, după săptămâni de bombardamente sângeroase, el este în prezent aproape gol, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Comandamentul armatei se angajează ”să vâneze ceea ce a mai rămas din organizaţiile teroriste armate până când toate pământurile siriene vor fi purificate de terorism”, se arată în comunicat, care foloseşte terminologia obişnuit a regimului pentru a desemna atât jihadişti cât şi rebeli.

De la începutul unei bătălii vizând recucerirea întregii zone a Maaret al-Numan, vineri, 147 de membri ai forţelor loiale regimului au fost ucişi, dar şi 168 de combatanţii rebeli şi jihadişti, potrivit SOHR.

Sursa : news.ro

Primul caz confirmat de contaminare cu noul coronavirus chinez în Emiratele Arabe Unite... Rusia anunţă că a primit genomul noului coronavirus chinez şi dezvoltă un vaccin împreună cu China...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x