Antena Căutare

Barack Obama rescrie istoria: este primul preşedinte american care a pus piciorul în Cuba, după aproape 90 de ani

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a ajuns duminică după-amiază la Havana pentru o vizită istorică, prima a unui președinte american în exercițiu după aproape un secol, transmite AFP.

UPDATE: Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a ajuns duminică după-amiază la Havana pentru o vizită istorică, prima a unui președinte american în exercițiu după aproape un secol, transmite AFP.


Avionul prezidențial Air Force One a aterizat în jurul orelor 16.15 (20.15 GMT) pe aeroportul Jose Marti, după numele părintelui independenței acestei foste colonii spaniole. "Ce mai faci, Cuba?", a scris pe Twitter Barack Obama la sosirea pe insula caraibiană.

STIRE INIȚIALĂ

Preşedintele american Barack Obama se pregătea să întoarcă o pagină istorică şi să înceapă duminică o vizită în Cuba, unul dintre ultimele bastioane comuniste, prin care intenţionează să pună capăt ultimelor peste cinci decenii de aprigă rivalitate, relatează AFP online.

Articolul continuă după reclamă

Atunci când va coborî din avion, duminică, la ora locală 17.00 (23.00, ora României), pe pista Aeroportului Jose Marti de la Havana, Obama va deveni primul şef de stat american în funcţie care va pune piciorul pe insulă după Calvin Coolidge, în 1928. Însoţit de Prima Doamnă Michelle şi cele două fiice, Malia şi Sasha, el efectuează această vizită cu un dublu obiectiv: o întâlnire cu poporul cubanez şi o consolidare a spectaculoasei apropieri angajate la sfârşitul lui 2014 cu această Cubă a lui Raul Castro. Promotorul dialogului în diplomaţie, preşedintele american - care va efectua după aceea o vizită în Argentina - vrea totodată să refacă imaginea ţării sale în America Latină, umbrită de anii de intervenţionism în această curte din spate.

În această optică, fostul inamic cubanez constituie simbolul perfect al unei noi relaţii cu continentul, iar la finalul celui de-al doilea său mandat Obama vrea o avansare cât mai puternică în acest dosar, cu scopul de a complica şi mai mult orice eventuală întoarcere, indiferent cine-l va succeda în 2017. Acest obiectiv a determinat Casa Albă să decreteze, în ultimele luni, o serie de măsuri vizând o relaxare a embargoului impus Cubei începând din 1962, a cărui ridicare totală depinde de Congres.

Lanţul hotelier Starwood a anunţat sâmbătă seara că a obţinut undă verde din partea Departamentului Trezoreriei să deschidă două hoteluri la Havana, devenind astfel prima multinaţională americană care se instalează în Cuba de la Revoluţia lui Castro, în 1959.

Imposibilul devine posibil

Momentul culminant al vizitei preşedintelui american va fi discursul pe care-l va susţine marţi, într-un mare teatru din Havana, în faţa camerelor de filmare ale televiziunii cubaneze. Dornic să le ofere garanţii concetăţenilor săi, Obama a obţinut de la regim să întâlnească disidenţi, marţi, şi a avertizat că va evoca "în mod direct" drepturile omului cu Raul Castro, care i-a succedat la putere fratelui său, Fidel, în urmă cu aproape zece ani.

O serie de disidenţi din prim-plan l-au îndemnat pe preşedintele american, cu o zi înainte de sosire, să promoveze "o schimbare radicală" în vederea "stopării reprimării şi recursului la violenţa fizică" împotriva opoziţiei, ilegală pe insulă.

La Havana entuziasmul este aproape palpabil, în contextul în care numeroşi cubanezi - care au trăit debarcarea ratată în Golful Porcilor, în 1961, şi criza rachetelor din 1962 - încă nu-şi dau seama că imposibilul va deveni posibil. "Un preşedinte al Statelor Unite în Cuba (...), primit probabil cu zâmbete, aplauze şi trupe muzicale! Nu ne imaginam, în visurile sau coşmarurile noastre, să vedem aşa ceva în viaţa noastră", mărturiseşte un celebru scriitor, Leonardo Padura, în vârstă de 60 de ani, pe blogul de ştiri Cafefuerte. Pe străzile capitalei, steagurile americane au "înflorit" în aceste ultime zile.

Un restaurant din vechiul oraş a îndrăznit să imprime o pancartă uriaşă în care apar alături Raul Castro şi Barack Obama. "Din câte-mi amintesc eu nu a existat vreodată vreun portret al vreunui preşedinte american" în spaţiul public cubanez, se mândreşte Miguel Angel Morales, proprietarul localului.

Baseball şi Rolling Stones

În pofida entuziasmului faţă de această vizită - de neconceput în urmă cu puţin timp -, schimbările la care speră Washingtonul ar putea întârzia să se concretizeze.

Ministrul cubanez de Externe a amintit joi, într-o alucuţiune, pe un ton ferm, că Havana nu este dispusă să evoce teme care ţin strict de suveranitatea ţării. "Nimeni nu poate pretinde ca ţara să renunţe la vreunul dintre principiile sale (...) pentru a avansa către normalizarea" relaţiilor cu Statele Unite, a subliniat el. Vizita din scurt a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, vineri şi sâmbătă, la Havana, le-a trimis alt mesaj americanilor: al solidarităţii neclintite a Cubei faţă de aliatul său socialist, mereu pregătită să recurgă la retorica antiimperialistă. Înainte să plece din Cuba către Buenos Aires, marţi după-amiaza, Obama urmează să asiste la un meci de baseball între selecţionata naţională a Cubei şi echipa Tampa Bay Rays, din Major League Baseball (MLB).

Apoi, Rolling Stones vor veni sâmbătă să profite de vântul schimbării din această ţară comunistă şi să ofere un mare concert gratuit.

Sursă: Mediafax

Iar am șocat Europa! O familie de români din Spania voia să-și vândă copilul pe 100 de sticle de whisky, două oi și un p... Alertă militară. Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de scurtă acțiune!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x