Un grup de oameni de ştiinţă chilieni şi americani au găsit o modalitate de a obţine biocombustibil din alge de mare, relatează Julia Belardelli într-un articol publicat în ziarul La Repubblica.
"Ideea de a folosi alge pentru a produce biocombustibili din surse regenerabile o lungă perioadă de timp i-a animat pe cei care sunt conştienţi de faptul că, dacă nu va fi oprită utilizarea hidrocarburilor, criza energetică s-ar putea permanentiza. Până de curând, algele de mare nu erau considerate suficient de economice ca sursă de biomasă, ele nu puteau concura cu combustibilul derivat din petrol. Dar acum, datorită descoperirii laboratorului american Bio Architecture Lab (BAL 1), situaţia s-a schimbat. Un microb creat în laborator metabolizează toate zaharurile din algele brune, acestea devenind o sursă alternativă de energie la un cost similar cu cel al petrolului"- scrie publicaţia.
Algele constituie o sursă de biocombustibil extrem de promiţătoare în comparaţie cu porumbul şi trestia de zahăr. Spre deosebire de aceste surse tradiţionale de etanol, algele nu necesită folosirea terenurilor arabile în detrimentul culturilor plantate în scop alimentar.
Cultivarea de alge va avea un efect benefic asupra mediului în ansamblu, atât la suprafața apei, cât și sub apă. În planurile imediate ale savanților intră și crearea unei structuri pilot în Chile şi demararea proiectelor noi în SUA şi Norvegia.