Antena Căutare

Boeing a evitat la limită o catastrofă, în timpul unui test de zbor fără echipaj uman al navei spaţiale Starliner, efectuat în decembrie

Boeing a evitat la limită ”o defecţiune catastrofală” în timpul unui test de zbor al navei spaţiale CST-100 Starliner fără echipaj uman, efectuat în decembrie, care a fost anulat din cauza unei alte probleme, a anunţat joi o comisie a NASA pentru evaluarea siguranţei, care a recomandat ca agenţia să examineze procesul de verificare a softurilor de către companie, înainte de a-i permite să transporte oameni în spaţiu, transmite Reuters.

Bug-ul software descoperit, despre care Boeing a afirmat că a fost rezolvat în timp ce nava CST-100 Starliner se afla încă pe orbită, ar fi putut ”să ducă la pornirea eronată a lansatorului”, ceea ce ar fi putut avea ca rezultat ”o defectare catastrofală a navei”, a declarat Paul Hill, membru al comisiei.

Oficiali ai Boeing şi NASA au descoperit o altă defecţiune, la cronometrul automat al navei, la câteva ore după ce aceasta nu a reuşit să intre pe orbita stabilită, la 30 de minute de la lansare.

Defectarea cronometrului a obligat nava să renunţe la întâlnirea cu Staţia Spaţială Internaţională, iar Starliner a revenit pe Pământ cu o săptămâna mai devreme.

NASA trebuie să decidă încă dacă Boeing va repeta testul de zbor fără echipaj uman, înainte ca nava să poată transporta astronauţi.

Boeing a bugetat luna trecută costuri de 410 milioane de dolari pentru a acoperi cheltuielile legate de acest posibil zbor.

”Comisia are o îngrijorare mai largă legată de rigoarea proceselor de verificare ale Boeing”, a spus Hill, fost director de zbor la NASA, în prezent membru în comisia care oferă consultanţă NASA în domeniul siguranţei.

Vorbind la reuniunea trimestrială a comisiei, care a avut loc joi, Hill a spus că agenţia ar trebui să meargă dincolo de a corecta cauza anomaliilor şi să analizeze toate procesele de testare software ale companiei.

”Lucrăm deja la multe dintre remediile recomandate, inclusiv la reverificarea codului software al zborului”, a anunţat Boeing într-un comunicat, adăugând că crede că inginerii au descoperit cauza uneia dintre problemele software şi au recomandat NASA măsurile de corectare.

Boeing şi SpaceX, compania concurentă a miliardarului Elon Musk, construiesc separat nava spaţială pentru transportarea astronauţilor pe Nava Spaţială Internaţională, în cadrul eforturilor NASA de reluare a programului de transport uman în spaţiu.

Sursa : news.ro

Charlie Hebdo a lansat un premiu de satiră pentru tinerii ilustratori... Un antrepenor american, fost puşcaş marin, răpit în Afganistan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x