Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,4% după numărarea voturilor în peste două treimi din circumscripții la referendumul istoric care a avut loc joi.
Astfel, pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, după numărarea voturilor în 265 din totalul de 382 de circumscripții.
Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,6% din voturi (10.249.064 de alegători).
BBC scrie că Regatul Unit a decis cu 52% la 48% să părăsească Uniunea Europeană (UE), după 43 de ani, într-un referendum istoric.
ITV preconizează un Brexit şi prezintă un scor de 56,7% din voturile exprimate în favoarea "Leave".
Londra şi Scoţia au votat puternic "Remain", însă tabăra proeuropeană a fost subminată de rezultate slabe în nordul Angliei.
Alegătorii din Ţara Galilor şi comitatele engleze s-au pronunţat masiv în favoarea unui Brexit.
Lira sterlină a căzut la cel mai slab nivel, raportat la dolar, din 1985, iar pieţele reacţionează faţă de rezultatul consultării.
Prezenţa la urne a fost mai mare decât la ultimele alegerei generale, iar potrivit unor previziuni "Remain" urma să obţină o victorie cu 52%.
Cancelarul laburist din umbră John McDonnell a declarat că Banca Angliei ar putea să intervină în favoarea lirei sterline, care s-a depreciat cu 3% imediat după ce rezultatele au arătat un vor puternic "Leave" în Sunderland, iar deprecierea a ajuns la 6,5% în raport cu euro.
Liderul Ukip Nigel Farage - care a făcut campanie în ultimii 20 de ani ca Marea Britanie să părăsească UE - a declarat pentru presă că "aceasta va fi o victorie pentru oamenii obişnuiţi, pentru oamenii decenţi".
BBC preconizează că Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană după anunţarea rezultatelor în 309 din cele 382 de circumscripţii.
Farage i-a cerut premierului David Cameron - care a convocat refrendumul, dar a condus tabăr Remain - să demisioneze "imediat".
"Dacă votăm să ieşim, Cameron trebuie să se gândească serios la poziţia sa", a declarat o sursă labursită.
Însă conservatori care au făcut campanie pentru ieşirea regatului din UE - inclusiv Boris Johnson şi Michael Gove - au semnat o scrisoare prin care-l îndeamnă pe Cameron să rămână în funcţie indiferent de rezultatul referendumului.
Fostul ministru pentru Afaceri Europene Keith Vaz a declarat pentru BBC că britanicii au votat "emoţional" şi au respins sfaturile experţilor care au avertizat cu privire la consecinţele economice ale părăsirii blocului celor 28.
"Ar fi catastrofal pentru ţara noastră, pentru restul Europei şi pentru restul lumii", a adăugat el.