Antena Căutare

Camere video sau mai multi politisti pe strazi, solutiile britanicilor impotriva luptelor de strada

Capitala Regatului Unit a intrat in aceste zile intr-o stare de cvasinormalitate, insa, cu toate acestea, londonezii sunt departe de a se simti linistiti dupa evenimentele fara precedent la care au asistat in aceasta luna. Politia e acum peste tot si patruleaza oriunde, pe strazi, pe apa si prin aer. Populatia a sarit in ajutorul autoritatilor si au format patrule suplimentare, un fel de garzi patriotice de la noi, denumite "Community Support", care vegheaza asupra linistii milioanelor de localnici si turisti care populeaza metropola. Acestor ajutoare de politisti li se adauga si agenti de securitate care misuna peste tot, mai ales in preajma obiectivelor de prim rang.



De remarcat faptul ca numai anul trecut Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a cheltuit suma de 370 de milioane lire sterline pentru amplasarea CCTV-urilor, suma respectiva fiind in masura sa suporte anual salariile a 4.500 de noi politisti. Incidentele violente din Londra si aproape toate celelalte orase mari din Regat au alimentat pozitia celor care se pronunta pentru politisti mai numerosi in defavoarea CCTV, deoarece scopul nu este de a prinde infractorul cu ajutorul camerelor dupa comiterea faptei, ci inainte de a comite lucruri ilegale. Din aceasta cauza, politistii sunt acuzati ca s-au bazat foarte mult pe prezenta camerelor, dupa principiul pagubos "asteptam sa faca si apoi il prindem...". "Activistii care se pronunta pentru un numar mai mare de politisti in strada afirma ca, in loc sa fie de ajutor, camerele sunt de fapt singura metoda de preventie ramasa. Trebuie sa existe o balanta, un echilibru, intre numarul foarte mare de camere si prezenta politistilor in strada. Nu este de mirare ca Regatul Unit este denumit "Big Brother Central", deoarece aici exista cele mai multe camere de filmat pe strazi din Europa, si poate din intreaga lume. In acest moment, impresia generala din Anglia este ca sunt foarte multe camere, mult peste necesar, in comparatie cu numarul destul de redus de politisti pe care ii vedem pe strazi. Este adevarat ca in zonele unde locuiesc oameni din clasa de mijloc sunt binevenite camerele, dar pe strazile rau-famate si cu criminalitate peste medie ar trebui sa fie mai multi politisti decat CCTV-uri", apreciaza Mihaela Elisabeta, o romanca stabilita de zece ani pe malurile Tamisei.

Alte controverse rasucite acum pe toate partile de mass-media londoneza se refera la interventia tardiva a politistilor din metropola imediat dupa izbucnirea atacurilor de strada. "Am vazut si eu in presa din Romania ca manifestarile au fost pregatite prin Facebook si Twitter, ceea ce nu a fost adevarat. Gruparile s-au adunat doar prin folosirea retelei Black Berry, singura in care Guvernul de aici nu poate patrunde, deoarece ea utilizeaza un numar unic PIN, nu un username, pe cand retelele sociale de tip Facebook pot fi accesate de autoritati. Pe de alta parte, politistii nu au facut fata initial deoarece nu au fost pregatiti, aveau la ei doar masca si bastonul, nu erau inarmati pentru asemenea revolte de amploare, deci nu au avut cum sa preia controlul in primele zile. Abia dupa ce s-au regrupat si au ajuns la Londra politisti din toata tara s-a reusit restabilirea controlului asupra crimelor stradale si a celor implicati", a argumentat Mihaela Elisabeta.

Pe de alta parte, statul britanic trebuie acum sa aloce sume uriase pentru anchetele post-arestare a celor implicati in violente. Majoritatea acestora au fost identificati cu ajutorul CCTV, iar acum justitia trebuie sa duca la bun sfarsit si in legalitate toate procesele. Mai mult de jumatate din cei peste 3.000 de oameni asociati cu rebeliunile au fost judecati si condamnati, fapt ce a provocat o inghesuiala nefireasca in centrele de detentie din Anglia, care a ajuns in ingrata situatie de a nu avea destule locuri disponibile in puscarii. Din aceasta cauza, Guvernul a renuntat la inchiderea a doua inchisori, operatiune preconizata a avea loc in aceasta luna, iar in unele dintre acestea au ajuns sa fie "cazati" cate trei oa¬meni intr-o singura celula. De asemenea, circa 200 de cetateni straini depistati ca fiind participanti la actiunile violente au fost extradati, judecatorii englezi avand dreptul de a anula vizele de sedere, acesta fiind un alt semn al Guvernului Cameroon ca nu mai tolereaza astfel de manifestari.

Citeste si Jurnalul

Foto: EPA/Intact Images

UPDATE! Libia: Fiul lui Gaddafi a reusit sa evadeze, dupa ce fusese capturat... Irlanda: Roman, prins in timp ce transporta 56 de kilograme de cannabis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x